Liviu Dragnea a susținut, pe parcursul conferinței de presă de după Comitetul Executiv al PSD, că se impunea adoptarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Codului penal pe motiv că articolul referitor la infracțiunea de abuz în serviciu ar fi fost declarat neconstituțional.
Președintele PSD a invocat decizia Curții Constituționale din vara anului trecut și a susținut că articolul care reglementează abuzul în serviciu trebuia modificat în 45 de zile de Parlament sau Guvern, deoarece fusese declarat neconstituțional. Întrebat de ce Parlamentul, din care făceau parte el și Florin Iordache, nu a operat eventualele modificări anul trecut, prin proiect de lege, Liviu Dragnea a răspuns: „De frică”. Nu a explicat dacă teama aleșilor avea sau nu legătură cu apropierea alegerilor parlamentare și cu un eventual scor slab la scrutinul din decembrie.
Justificarea urgenței prin decizia CCR din 2016 a fost susținută și de premierul Sorin Grindeanu: „Dacă cineva este condamnat pe un articol declarat de Curtea Constituțională neconstituțional, cine are dreptate? (...) Oameni care mor cu dreptatea în brațe, atâta timp cât o decizie a Curții Constituționale spune despre anumite articole că nu sunt în regulă”.
Totuși, decizia CCR nr. 405/15 iunie 2016 este doar o decizie de interpretare, magistrații constituționali arătând că articolul privind abuzul în serviciu este constituțional în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii”. Întrebat despre acest lucru, Liviu Dragnea a răspuns: „Dacă un articol dintr-o lege penală rămâne la interpretarea instanțelor, mi se pare deosebit de periculos. Și de aici se naște practica neunitară. Vorbim de niște drepturi și libertăți ale omului”.
Chestionat de ce modificarea Codurilor penale nu a fost inclusă în programul de guvernare al PSD, președintele social-democraților a oferit un raspuns ambiguu. „Pe lângă programul de guvernare tot timpul apar chestiuni suplimentare și vor apare pentru că viața este complexă. Tot timpul apar situații în care Guvernul și Parlamentul trebuie să ia decizii”, a declarat Liviu Dragnea. La insistențele jurnaliștilor care au întrebat de ce modificarea Codurilor penale nu a fost invocată în campania electorală, liderul PSD a răspuns sec: „Nu pot răspunde la aceeași întrebare pusă de mai mulți”.
La fel de sumare au fost răspunsurile lui Liviu Dragnea și când a fost întrebat unde în motivarea deciziei CCR atât de des invocate se scrie că trebuie înjumătățite pedepsele pentru abuz în serviciu sau trebuie dezincriminată neglijența în serviciu. „Nu discutați cu mine despre tot textul ordonanței pentru că nu l-am elaborat eu. Întrebați-i pe cei care au elaborat ordonanța”, a spus președintele PSD.
Întrebat dacă se consideră un beneficiar al OUG nr. 13/2017, Dragnea a răspuns: „Nu mă consider un beneficiar al Ordonanței și nu cred că Curtea Constituțională a gândit acea decizie pentru mine”.