Întrebat de jurnaliștii de la Adevărul dacă susține autonomia Ținutul Secuiesc, premierul a răspuns: „Nu. Și cred că și inițiatorii știu foarte bine că PSD și celelalte partide...am văzut poziția domnului Iohannis, care face parte dintr-o minoritate, a spus clar că nu o susține (autonomia, n.r.). Cred că este un moment electoral, lansarea în timpul campaniei electorale a domnului Hunor Kelemen”, a spus premierul.
„Cred că datoria statului român, un stat modern și care respectă minoritățile, este de a lucra împreună cu reprezentanții minorităților și UDMR este reprezentatntul legitim, la mai multă descentralizare, la mai multă competență în ceea ce privește viața comunității. Dar nu putem merge spre o pantă care nu ne poate aduce, în final, decât dezbinarea”, a adăugat Victor Ponta.
Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc prezentat de Kelemen Hunor joi, într-o conferinţă de presă la Cluj, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”, transmite Mediafax.
„În cadrul Regiunii egalitatea în faţa legii a tuturor cetăţenilor, indiferent de apartenenţa lor lingvistică sau etnică, precum şi respectarea particularităţilor etnice şi culturale este garantată. Fără a prejudicia dispoziţiile privind drapelul României şi stema ţării, regiunea, precum şi judeţele componente au steagurile şi stemele proprii aprobate de consiliul regional, respectiv consiliile judeţene”, se arată în document.
În proiect se menţionează că avizul judeţului „este obligatoriu pentru concesionarea comunicaţiilor şi a transportului prin liniile care traversează teritoriul judeţului respectiv”, fiind obligatoriu şi pentru "lucrările de amenajare a apelor curgătoare şi necurgătoare".
„Organele regiunii sunt: consiliul regional şi executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc. Alegerile se vor desfăşura separat pentru reprezentanţii fiecărei comunităţi naţionale, componenţa consiliului trebuind să corespundă proporţiei acestora pe baza ultimului recensământ. Consiliul regional exercită competenţele normative atribuite regiunii, precum şi alte atribuţii care îi sunt conferite prin Constituţie, prezentul statut şi lege”, se mai arată în proiect.