Prefectul Capitalei nu declară stare de alertă în Sectorul 1 și încearcă să împace Primăria și firma de salubritate

Data actualizării: Data publicării:
gunoi adunat pe strazile din sectorul 1
Primarul sectorului 1 a cerut declararea stării de alertă în sector pentru a putea rezilia contractul cu actualul operator de salubrizare. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că a avut marţi o întâlnire cu reprezentanţi ai Romprest şi ai Primăriei Sectorului 1 în care a propus o soluţie pentru continuitatea salubrizării în această zonă administrativă. Acesta a precizat că nu a fost luată încă o decizie cu privire la solicitarea de a fi declarată starea de alertă în Sectorul 1, deoarece încă nu a primit toate datele necesare.

„Am avut o întâlnire cu Romprest şi Primăria Sectorului 1. Am propus o soluţie de deblocare a situaţiei pentru a asigura continuitatea serviciilor. Pe propunere urmează să avem un răspuns de la Romprest în această seară sau mâine dimineaţa”, a spus Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.

Potrivit prefectului Capitalei, ambele părţi declară că sunt de acord să facă eforturi pentru a menţine serviciile funcţionale. 

„În general, soluțiile cam aici se învârt - o parte trebuie să presteze, o parte trebuie să mai plătească ceva”, a explicat prefectul.

Alin Stoica a precizat că nu a fost luată încă o decizie cu privire la solicitarea Consliului Local pentru Situaţii de Urgenţă de a fi declarată starea de alertă în Sectorul 1, deoarece încă nu a primit toate datele necesare.

Întrebat dacă în sectorul 1 se impune starea de alertă sanitară, Alin Stoica a răspuns: „Atâta vreme cât părțile sunt interesate să continue activitatea, nu, dar dacă se ajunge la un blocaj, atunci putem să discutăm”.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut declararea stării de alertă în sector pentru a putea rezilia contractul cu actualul operator de salubrizare, despre care spune că are prețurile umflate și facturează lucrări neexecutate și pentru a putea încredința serviciul unui alt operator.

„Salubristul trebuie să asigure continuitatea serviciului. Nu are voie să întrerupă ridicarea gunoiului menajer, trebuie să asigure continuitatea serviciului, este lege. Ei au obligaţie, după lege. Dacă nu pot să-şi respecte obligaţia trebuie pur şi simplu să renunţe la contract. Eu sper că starea de alertă va fi declarată ca să pot să pregătesc eu alternativa. Eu sunt de acord să plătesc direct facturile sortatorilor, nu prin Romprest, dar pentru asta trebuie operatorul să fie de acord cu cesiunea de creanţe”, a declarat, luni, Clotilde Armand.

Compania de salubrizare anunţă că Primăria Sectorului 1 are mai mult de 100 de milioane de lei de achitat prin facturile restante. Aceștia spun că s-au înregistrat întârzieri mai mari de 200 de zile pentru facturi în valoare de 12 milioane de lei. Din această cauza, Romprest nu îşi poate achita în continuare restanţele către operatori.

Clotilde Armand, a publicat, luni, pe site-ul instituției facturile achitate către societatea de salubritate Romprest Service din momentul preluării mandatului de aceasta până în mai 2021. Documentele arată că primăria a plătit 13 facturi în valoare de 23,7 milioane de lei în ultima jumătate de an pentru servicii de sortare, tratare și depozitare deșeuri de la populație și instituții publice aflate în subordinea administrației publice locale din Sectorul 1.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri