Senatorul PNL Dan Mihai Marian a vorbit deschis despre disponibilitatea liberalilor de a-i ierta pe primarii care au părăsit partidul la greu, exact în prag de campanie pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut, şi au migrat la PSD.
,,Prima situaţie este atunci când organizaţiile PNL din teritoriu nu pot genera un candidat cât de cât puternic, onorabil, cu şanse de câştig pentru funcţia de primar. A doua situaţie este aceea în care, de exemplu, o organizaţie PNL de comună doreşte să-l reprimească pe primarul liberal plecat la PSD în 2014 şi, pur şi simplu, îl asumă politic cu candidatură cu tot pentru alegerile din 2016'', a scris senatorul pe Facebook.
Parlamentarul susţine că sunt mulţi primari care au plecat în 2014 în tabăra Puterii şi care acum regretă şi ar vrea să se întoarcă în PNL.
„20 - 25 de persoane care fac acest gest astăzi, bat la uşile PNL. Dar, vă spun de acum, vor fi cel mult 10 situaţii în care aceştia vor fi reprimiţi în partid”, a mai spus Dan Mihai Marian.
Nu toţi liberalii sunt de acord ca traseiştii să fie reprimiţi cu braţele deschise.
„Conducerea centrală doreşte ca, la alegerile din 2016, să câştige cât mai mult, dar nu pe orice cale”, a spus Corneliu Bichineţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.
Subiectul a fost însă discutat la nivel central, iar conducerea PNL n-a dat niciun ordin legat de traseiştii, aşa că fiecare filială poate face ce vrea.
„Este o opţiune a fiecărei filiale, ei ştiu cel mai bine ce se întâmplă în filiala lor. (Fiecare filială, n.r.) ia decizii în sensul ăsta. Eu am avut deja discuţia cu colegii din structurile de conducere ale filialei şi mi-am exprimat foarte clar punctul de vedere. Eu nu i-aş primi înapoi. Cine a trădat trădează şi a doua oară şi a treia oară şi a patra oară”, a spus Ion Popa, liderul senatorilor PNL.
În 2014, în urma unei ordonanţe promovate intens de vicepremierul Liviu Dragnea, 540 de primari au plecat de la PNL şi PDL către alte partide, în special PSD şi UNPR. Marele câştigător al legii care le permitea edililor să schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul a fost, fără îndoială, Partidul Social-Democrat care a tras peste 95% dintre traseişti. În ultima zi în care primarii mai puteau pleca la alt partid, liberalii cereau ca aceştia să-şi piardă mandatul.
„Pentru noi, toţi cei care au plecat şi-au pierdut mandatul şi vom încerca să oficializăm acest lucru în instanţă”, a spus Marian Jean Marinescu, preşedintele PNL Dolj.
În schimb, preşedintele de atunci al PSD, Victor Ponta, susţinea că este o decizie firească, pentru că mulţi edili nu se regăseau în noul PNL, din cauza fuziunii cu PDL.
„Cred că am făcut dreptate din punctul nostru de vedere. Oamenii s-au lămurit pe cine au votat şi cine i-a tradat”, spunea Victor Ponta.
Conducerea centrală nu a luat o decizie oficială în privinţa reprimirii primarilor rătăcitori, dar a dat undă verde fiecărei filiale să procedeze cum crede de cuviinţă astfel încât să câştige alegerile locale.