Opoziția critică suspendarea contribuțiilor la Pilonul II: Ne iau singura şansă de a avea o pensie decentă

Data actualizării: Data publicării:
fara bani

PNL, USR și Platforma România 100 critică intenția Guvernului de a suspenda contribuţiile la Pilonul II de pensie de la 1 iulie 2018 şi până la finalul anului. Informația a fost confirmată duminică într-un proiect de lege al Executivului, însă aceasta nu va fi pusă în aplicare, a susținut ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Circa 7 milioane de români ar fi afectați de această decizie.

Am avut dreptate din nou! Dragnea și gașca lui de mincinoși desființează Pilonul II de pensii! Opresc contribuția către Pilonul II de pensii de la 1 iulie 2018! Vedeți de ce trebuie să răspundă personal Dragnea și gașca lui de mincinoși?”, afirmă Florin Cîțu, senator al Partidului Național Liberal.

Generațiile care trebuie să-și ia gândul de la pensie! Guvernul condamnă generațiile actuale și viitoare la sărăcie la bătrânețe. De asemenea, toți oamenii de afaceri din România se simt păcăliți și înșelați de acest Guvern PSD-ALDE, după ce au trecut prin cele mai dure focuri ale iadului birocrației cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, iar nici la cinci luni distanță află că vor avea o nouă contribuție”, afirmă Cătălin Predoiu, deputat PNL.

USR: Ne iau singura şansă la a avea o pensie decentă şi reală la bătrâneţe

„Guvernul ne ia banii din Pilonul II! Este clar cum vor face faţă cheltuielilor sporite inconştient. Ne iau singura şansă la a avea o pensie decentă şi reală la bătrâneţe. Şi mai grav, ne iau singura speranţă de a avea un sistem de pensii sustenabil. Aceasta este viziunea economică a domnului Vâlcov şi a economiştilor roşii de la BNR (Florin Georgescu şi Liviu Voinea). O economie centrată pe stat, controlată de politicieni şi funcţionari din ministere, din care ei să poată lua cât pot de mult. Nimeni nu va mai fi independent într-o astfel de economie pentru că toţi vom depinde de ei pentru orice”, declară Claudiu Năsui, deputat USR.

El afirmă că Pilonul II însemna independenţă faţă de partea politică, însemna o pensie asigurată, care nu depindea de cât stabilea statul „din pix”.

„Şi să nu credeţi minciunile cu Pilonul II care merge prost sau cu comisioanele care sunt mari şi administratorii care fac profit. Cele mai recente date oficiale arată un randament de 5,37%. Este foarte bine! Ca să înţeleagă toată lumea, până acum acestor fonduri li s-au virat 35,7 miliarde de lei pe care ele, prin investiţii bune, le-au crescut la 43,2 miliarde”, a explicat Năsui.

El subliniază că Pilonul II nu trebuie desfiinţat, ci apărat pentru ca oamenii să poată avea şansa la o pensie decentă.

RO+: România are probleme de finanțare la mai puțin de doi ani de la preluarea guvernării de PSD-ALDE

„Informațiile apărute în spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a suspenda contribuțiile către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II de pensii) sunt îngrijorătoare și arată că România are probleme de finanțare la mai puțin de doi ani de la preluarea guvernării de PSD-ALDE.

Cerem Guvernului să explice de urgență de ce are nevoie de proiectul prin care suspendă contribuțiile către fondurile de pensii administrate privat în perioada iulie – decembrie 2018, urmată de o regândire a legislației în sensul stabilirii ulterior acestei perioade a unor contribuții fixe.

În cadrul Pilonului II de pensii acumularea contribuției are loc în conturile individuale ale angajaților, acestea fiind investite în conformitate cu prevederile legislației aplicabile în active financiare lichide care permit fructificarea sumelor acumulate. Alături de individualizarea contribuțiilor, care diminuează expunerea la riscuri cum ar fi politicile bugetare publice și evoluția demografică, fondurile de pensii administrate privat prezintă și particularitatea că sumele pot fi lăsate moștenire urmașilor în caz de deces.

Orientarea sistemului de pensii din România către pilonul 1 va conduce la imposibilitatea asigurării unor venituri decente la data pensionării generației active din prezent, în contextul în care evoluția demografică este una negativă. Astfel, potrivit Raportului ONU din anul 2017 – World Population Prospects, România face parte din grupul celor zece țări a cărei populație va scădea cu mai mult de 15% până în anul 2050. În același sens, piramida vârstelor publicată de Institutul Național de Statistică indică prezintă o bază îngustă, caracteristică populației îmbătrânite și o pondere semnificativă a persoanelor aflate în segmentul de vârstă 40 – 50 de ani.”

Proiectul publicat publicat în programul legislativ prevede o încasare integrală la buget pentru contribuţiile CAS şi ”suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018”.

Totodată, acesta vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit.

În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajaţi.

Contribuţia virată către Pilonul II a plecat de la 2% din venitul brut în 2008 şi trebuia să ajungă la 6 la sută în 2016. Însă, după mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016, dar a scăzut la 3,75% anul acesta. Drept urmare, românii care au contribuit timp de 10 ani au acum mai puţini bani în conturi. Potrivit Asociației pentru pensii, sumele sunt cu aproape 13% mai mici, ceea ce înseamnă o scădere de 1,1 miliarde de euro.

Citiți și Autoritățile pot fi date în judecată pentru Pilonul II, spune un senator liberal

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei