PNL: „PSD continuă să îi dezinformeze pe români”. Liberalii răspund acuzațiilor lansate de social-democrați
Toma Petcu a recționat pe Facebook după ce PSD a acuzat PNL că a votat cu AUR și USR pentru închiderea CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea. „PSD continuă să îi dezinformeze pe români”, spune senatorul liberal.
„PSD continuă să îi dezinformeze pe români, bazându-se, în mod cinic, pe panica indusă de criza energetică de la nivel european. Minele Lupeni și Lonea sunt deschise până în 2026, deci cel puțin 4 ani de acum încolo. Mai mult, potrivit unui program de închidere aprobat cu Comisia Europeană, termenul de închidere pentru cele două mine este de 31 decembrie 2032. În ceea ce privește CET Paroșeni, aceasta mai rămâne deschisă până în 2030. Cu toate acestea, în această perioadă, termenele de închidere se pot renegocia. Trebuie ținut însă cont că zăcămintele sunt aproape epuizate și calitatea acestora nu este optimă”, a scris Petcu pe Facebook.
Senatorul liberal a venit cu precizări suplimentare după declarațiile din Parlament, arătând că Guvernul a adoptat la sfârșitul lunii iunie, Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR. Prin proiectul de act normativ se stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, și măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național.
Toma Petcu spune că acestea se vor retrage din exploatare și se vor conserva corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.
Potrivit liberalului, Ordonanța de Urgență mai prevede următoarele: „În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.
Toma Petcu, declarații în Senat: „În primul rând, haideți să lămurim câteva lucruri, pentru că și în Comisie astăzi și astăzi de la tribună se spun foarte multe neadevăruri și primul mare neadevăr este acela că aceste mine se închid sau că (...) se închide. Avem patru ani de zile de funcționare pentru cele două mine care sunt, repet, prinse în programul european discutat și negociat cu Comisia Europeană, să fie închise prin ecologizare și punere în siguranță. Dacă nu am fi beneficiat de acest program european, Complexul Energetic Hunedoara, care este o companie de stat, într-adevăr, dar care se ghidează după regulile unei companii private, n-ar fi avut bani să facă această închidere de punere în siguranță și ecologizare. Un lucru foarte periculos, nu doar pentru mediu, ci și pentru siguranța acelor mineri.
În continuare, se scoate cărbune din aceste două mine. Avem termen de închidere 4 ani de zile, în această perioadă, oricând, Ministerul Energiei, Guvernul României și Parlamentul, în ultimă instanță, dacă constată că situația energetică actuală excepțională continuă, putem să mergem la nivelul Comisiei Europene și să renegociem acest program de închidere, această perioadă de închidere.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Mai trebuie spus, cu multă asumare și să spunem adevărul, că ceea ce scoatem de acolo, cărbunele pe care îl scoatem de acolo nu este cel mai eficient, nu este cel mai productiv, nu este cel mai bun cărbune pe care putem să-l folosim și dacă, astăzi, din patru mine nu scoatem decât pentru două zile, vă asigur că indiferent de echipamentele de care vorbește domnul Zamfir, vă asigur că în continuare lucrurile vor merge tot în sensul acesta.
Cât despre închiderea CET Paroșeni, haideți să spunem și aici adevărul, avem perioadă de 8 ani de închidere, în 8 ani se pot întâmpla atât de multe lucruri în sistemul energetic, încât lucrurile ne duc să mărim acea capacitate, să o închidem mai devreme. Închidem în 8 ani de zile, cu a pune ceva în locul acestei capacități de producție de 150MW.
Spune foarte clar OUG pe care Guvernul a emis-o în preambul, că doar după ce o să închidem și o să completăm cu capacități noi, fi epe gaze fie pe energie verde. Abia atunci o să putem vorbi despre închiderea unor capacități de 150MW, după ce punem ceva la loc și avem 8 ani de zile să facem acest lucru.
Este o situație neplăcută și, într-adevăr, lucrurile și deciziile care au pornit acum poate multora nu le plac și doresc să le speculeze politic. Eu, personal, care consider că cunosc cât de cât acest sistem energetic și mecanismele de piață, fac apel la toți politicienii și nu doar la Parlament, să încerce, în această perioadă, să fie mai echilibrați în declarațiile despre energie. Este un domeniu complex și complicat în care măsurile și tot ceea ce vrem să facem se completează unele pe altele.
Văd că o serie de colegi din actul de guvernare, se bucură de fondurile din PNRR și prin faptul că, prin fondul de modernizare, Just transition și PNRR avem posibilitatea să facem capacități noi și că mă bucur, mă refer la orice fel de bucurie.
În momentul când am decis acest lucru, trebuie să venim și cu planuri de restructurare și de reorganizare a sistemului. Acest lucru poate este dureros, ni l-am asumat cu toții și trebuie să-l ducem până la capăt, dar să venim în fața cetățenilor și să spunem lucruri neadevărate sau jumătăți de adevăr cred că nu este o politică productivă.
Repet, că am văzut și eu comunicatul celor de la PSD, cele două mine nu se închid imediat, ci peste 4 ani de zile pe un program de închidere și de ecologizare aprobrat cu Comisia Euopeană și dacă cumva dorim și este necesar să prelungim, putem să facem după o discuție cu Comisia Europeană.
Cât despre CET Paroșeni el rămâne acolo 8 ani de zile, într-adevăr, are modernizată partea de emisie la coș, în sensul în care emisiile care se duc astăzi prin coș pe care le scoate această centrală, respectă normele de mediu în vigoare, poate să fie funcțională fără probleme.
Dar în acești 8 ani de zile, suntem obligați, doar pentru a o închide, să punem ceva în schimb. Eu cred că votul colegilor din Comisie, care au înțeles, indiferent de partidul politic, precum și votul dumneavoastră este unul care să împingă România spre modernizare, dar cu o perioadă de tranziție foarte bine stabilită. Restul, sunt speculații politice.”
Editor : Liviu Cojan
- Etichete:
- psd
- pnl
- toma petcu
- acuzatii
- carbune
- mine
- închidere mine
- scandal coalitie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News