Liderii PNL au votat, luni, pentru asumarea răspunderii guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Votul a fost dat după o ședință informală care a avut loc duminică în care mai mulți lideri PNL și-au aratat nemulțumirea față de realația cu partenerii de guvernare de la PSD. Unii lideri chiar au cerut ieșirea de la guvernare, potrivit unor surse politice. „Votul de azi confirmă decizia pentru continuarea guvernării, pentru asigurarea stabilității țării, faptul că am discutat arată că suntem un partid viu”, a declarat, luni, președintele PNL, Nicolae Ciucă.
„Am discutat cât se poate de onest toate aceste probleme. Avem nevoie ca prin aceste colectări la buget și reducerea cheltuielilor să putem asigura banii necesari pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a României. Avem nevoie de fonduri să putem să susținem plata pensiilor și a salariilor. Toate aceste măsuri nu trebuie să afecteze veniturile populației”, a spus Ciucă, referitor la nevoia de a face rost de bani la buget.
Mai mulţi liberali au transmis duminică, în şedinţa partidului, că partidul nu va da un vot în alb pachetului de măsuri fiscale, fără să existe o discuţie înainte în coaliţie şi în Guvern şi să se cunoască toate măsurile pe care premierul Ciolacu le aduce în faţa Parlamentului. Potrivit unor surse liberale, în şedinţă s-a vorbit despre impactul acestor măsuri care afectează mediul privat și electoratul liberal.
Luni, liderii PNL s-au reunit în ședința BPN, în care au validat decizia anunțat de premierul Marcel Ciolacu de asumare a răspunderii în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale.
„Am avut discuții și am prezentat cât se poate de clar care sunt elementele fundamentale pe care PNL le-a susținut și le susține pentru angajarea acestei răspunderi. Elementele fundamentale sunt trei: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea evaziunii fiscale și măsurile fiscale”, a declarat Nicolae Ciucă.
Președintele PNL s-a referit și la unele măsuri care urmează a fi adoptate de guvern, precum și la „liniile roșii” ale liberalilor.
„PNL susține cota unică de impozitare, va continua să susțină întreprinzătorii privați, mediul economic, tot ceea ce înseamnă investiții în România prin menținerea cotei de impozitare la dividende la 8%. PNL susține menținerea actualei cote la TVA și complementar susținem ca la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul pe care îl realizează în țara noastră. De asemenea, susținem ca la nivelul profesiilor liberale și PFA-urilor să se impună un plafon pentru CASS. Este cât se poate de clar că dincolo de aceste măsuri avem nevoie de un alt pachet prin care să susținem măsuri de investiții, de creștere economică în țară. Sunt trei linii pe care le putem aborda: facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile care depășesc suma de 50 de milioane de euro”, a precizat președintele PNL.
Ciucă a vorbit și despre măsurile pentru IMM-uri precum și despre cota de TVA.
„În acest moment am agreat că sunt o serie de produse și servicii la care se mențin cotele de TVA diferențiate. Am convenit în Coaliție, menținem pentru anumite bunuri și servicii cote difernțiate. Plafonul la IMM rămâne de 500.000 de euro iar parte de impozitare a rămas în cele două dimensiuni cu până în 60.000 de euro și de la 60.000 la 500.000 de euro. Partea de rentabilitate este o măsură care urmează să se decidă tehnic”, a mai spus Ciucă.
În acestă după-amiază liderii PNL și PSD vor avea o întâlnire la nivelul Coaliție pentru a finaliza pachetul de măsuri fiscale.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : Robert Kiss