Plenul Parlamentului a validat noul CA al SRTv

Data publicării:
tvr-2

 

Votul a fost secret cu bile.

După validarea de către plen, membrii noului CA al SRTv se reunesc la Comisia de cultură a Camerei Deputaților pentru a-l alege pe acela dintre ei care va ocupa funcția de președinte-director general. Acesta va fi audiat în comisiile de specialitate și supus votului plenului comun.

Parlamentarii UDMR au părăsit, marți, plenul Parlamentului la dezbaterea privind numirea unui nou Consiliu de Administrație al TVR, iar senatorul Marko Bela a acuzat discuțiile despre Mișcarea Legionară și i-a cerut Oanei Stănciulescu, propusă de PNL în acest Consiliu și acuzată de antisemitism, să-și clarifice poziția. Disputa a pornit după ce deputatul minorităților naționale Aurel Vainer a spus că nu este de acord cu numirea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație al TVR.

Senatorul liberal Puiu Hașotti a explicat că Oana Stănciulescu nu a adus laude unor personalități din Mișcarea Legionară, iar senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că Oana Stănciulescu nu poate fi acuzată de antisemitism.

„Eu sunt aici în Parlament de 26 de ani, nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere Mișcarea Legionară și mi-am respectat colegii. Să ne trezim în 2016 că în mod direct să apere cineva Mișcarea Legionară eu nu pot concepe acest lucru. Vom părăsi ședința dacă cei care au sărit în apărarea Mișcării Legionare nu-și vor cere scuze, inclusiv doamna care a fost acuzată de antisemitism. Soluția este foarte simplă: să fie poftită la microfon și să-și ceară scuze și să-și clarifice poziția. Dacă nu se întâmplă acest lucru, noi vom părăsi sala, fiindcă nu vrem să participăm la un debut care timp de 26 de ani a fost evitat”, a replicat senatorul UDMR Marko Bela.

Parlamentarii UDMR au părăsit, apoi, sala de ședințe.

În plen s-au sistat dezbaterile pe această temă și s-a trecut la procedura de vot cu bile asupra propunerilor pentru Consiliul de Administrație al TVR.

Deputatul Aurel Vainer a declarat marți în plenul reunit al Parlamentului că nu este de acord cu nominalizarea Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație al TVR, arătând că va vota împotrivă.

„Salutăm ideea adoptării unor decizii privind CA al TVR, o problema însă ni se ridică în legătură cu propunerea PNL, partid care a inițiat Legea 217/2015 în care se combate naționalismul, extremismul, cultul persoanelor implicate în astfel de activități. În TVR și în presa română au avut loc diverse manifestări pe aceasta temă. Doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută de înaltă calitate, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea, care a fost propusă și inițiată de PNL. Vreau să punctez atitudinea pro aducerea pe primul plan a Mișcării Legionare și a unor liderii ai Mișcării Legionare — este vorba de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Mișcării Legionare”, a spus Aurel Vainer.

El a adăugat că nu poate fi de acord ca în CA al TVR „să funcționeze un membru cu viziuni de acest fel”. „Mă opun nominalizării și voi vota împotrivă”, a precizat Vainer.

Comisiile parlamentare de cultură, reunite marți, au dat aviz favorabil propunerilor pentru Consiliul de Administrație al TVR, după ce au audiat candidații.

Vă urez succes. Nu îmi fac iluzii, vă așteapă o viață extrem, extrem de grea”, a declarat președintele Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin.

La rândul său, președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Gigel Știrbu, a subliniat profesionalismul celor care au fost propuși.

Propunerile pentru Consiliul de Administrație sunt următoarele: din partea PSD — Irina Radu (titular — este în prezent director interimar), Doina Gradea (titular), Alfred Bulai (titular), Elena Anca Dindirică (supleant), Smaranda Vornicu Shalit (supleant), Lucian Romașcanu (supleant); din partea PNL — Ionica Stănciulescu (titular), Radu Carp (titular), Adriana - Silvia Mesesian (supleant), Cristian Vasile Petcu (supleant); din partea UDMR — Debreczeni Hajnal (titular), Rostas-Peter Istvan (supleant); UNPR — Ruxandra Garofeanu (titular), Savu Cătălin Cătană (supleant); ALDE — Valeriu Cristian Hadji-Culea, (titular), Gheorghe Bălășoiu (supleant); Grupul parlamentar al minorităților naționale — Raico Cornea (titular), Andrea-Julika Ghiță (supleant); reprezentanții aleși de personalul angajat al SRTv — Monica Simona Ghiurco (titular), Teodor Gabriel Giurgiu (titular), Cornel Mihalache (supleant), Luminița Velciu (supleant); numiți de președintele României — Christel Țopescu (titular) și Ana Maria Sandu (supleant) și de Guvern: George Orbean, titular.

Candidații urmează să fie votați în plenul reunit al Parlamentului, ulterior fiind nominalizat un președinte al Consiliului de Administrație.

CA al TVR are 13 membri, fiecare cu mandat de patru ani.

Ca urmare a respingerii Raportului de activitate al SRTv pe 2014 de către Parlament în septembrie 2015, Consiliul de Administrație de la acel moment a fost demis.

Irina Radu a fost votată atunci în plenul Parlamentului pentru a ocupa funcția de director interimar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri