Platforma România 100: Capcanele ascunse ale „revoluției fiscale”
Data publicării:
Platforma România 100 critică „revoluția fiscală” făcută de guvernarea PSD-ALDE, prezentând „capcane ascunse” ale noului Cod fiscal.
„Trecerea contribuțiilor sociale de angajator la angajat propusă prin ”Revoluția fiscală” a guvernului PSD lovește zeci de mii de întreprinzători români: firmele de tip SRL-D (societățile debutante cu răspundere limitată) nu vor mai beneficia de facilități fiscale începând cu 1 ianuarie 2018. Este vorba despre o lovitură grea dată de guvernul Tudose întreprinzătorilor debutanți”, arată platforma într-un comunicat.
Pe această cale, Platforma România 100 „solicită Parlamentului și Guvernului repararea acestei nedreptăți din cauza căreia vor suferi peste 40.000 de antreprenori debutanți”.
Firmele de tip SRL-D beneficiază în prezent de o facilitate fiscală semnificativă, respectiv de scutirea de la plata contribuțiilor sociale datorate de către angajator pentru pensii (CAS) pentru un număr de patru angajați și pentru o durată maximă de trei ani.
„Practic ”Revoluția fiscală”, prin mutarea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate (CASS) la angajat, îngroapă această facilitate începând cu 1 ianuarie 2018. Efectele vor fi dure pentru antreprenorii deja loviți prin schimbarile brutale anunțate de guvern: decizia guvernanților va duce la creșterea costurilor cu forța de muncă pentru SRL-D-uri, astfel încât angajatii acestora vor avea de suferit”, mai arată platforma condusă de Dacian Cioloș.
„Antreprenorii debutanţi au înfiinţat din 2011 până la finalul lunii octombrie peste 43.000 de firme de tip SRL-D. Afacerea de tip SRL-D a fost lansată ca urmare a creării programului naţional SRL-D, de finanţare a start-up-urilor, “îngropat” deja de guvern începând cu anul 2017. Platforma România 100 consideră că prin modificarea Codului Fiscal coaliția PSD-ALDE afectează stabilitatea situației financiare a majorității oamenilor de afaceri, a clasei mijlocii și, prin ricoșeu, vor fi loviți și cei cu salarii sau pensii legate de bugetul de stat - acesta fiind alimentat din taxele și impozitele celor activi în economie”, se precizează în comunicat.