Pîrvulescu, despre o eventuală susținere a lui Geoană de către PSD: Ar fi un pariu câștigător, tandemul ar fi Geoană-Ciolacu

Data actualizării: Data publicării:
ciolacu-geoana-1536x874
Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. Sursă colaj foto: Inquam Photos

Marcel Ciolacu a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii înaintea ședinței de Guvern de joi, că va propune partidului, în congresul care va avea loc zilele următoare, susținerea unui independent pentru președinția României. În acest context, ziariștii l-au întrebat pe liderul PSD dacă independentul ar putea fi Mircea Geoană, cel pe care sondajele recente îl dau cu șanse de a intra în turul doi al prezidențialelor. „Mircea Geoană, conform sondajelor, are toate șansele să depășească acest moment, ca urmare e un pariu câștigător. Întrebarea e cu ce se alege PNL”, a comentat la Digi24 această variantă  analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Potrivit surselor Digi24, social-democrații s-ar fi consultat deja cu lideri din PSD. Tot joi, Mircea Geoană a publicat, pe Facebook, următorul mesaj: "După războaie seculare, rămâne cum am stabilit: anul 2024 este anul independenților în România!".

"Important e dacă are asigurată și o acceptare din partea lui Mircea Geoană. Din câte știu, aceste negocieri existau de ceva vreme. Au fost dificile. Bănuiesc că există un consens și că e foarte probabil că acest lucru se va întâmpla, ceea ce înseamnă că PSD are o șansă cât se poate de serioasă nu doar să ajungă în turul doi, ci și să câștige alegerile prezidențiale, dacă niciun accident nu se întâmplă pe parcurs. Pentru că Geoană nu va fi un candidat al PSD, ci va fi un independent sprijinit de PSD și poate și de alte formațiuni politice. 

E o certitudine pentru Ciolacu că dacă Geoană va fi președinte, el va fi premierul. Întrebarea e cu ce s-a ales PNL acum.

Teoria tandemului pică acum. Tandemul va fi Geoană- Ciolacu, nu Ciolacu – Ciucă, așa cum lăsau să se înțeleagă cei de la PNL. Modul în care au fost programate alegerile nu avantajează în mod clar PNL, dar nu dezavantajează PSD. Avantajează însă în mare măsură extremismul. 1 Decembrie între două tururi de prezidențiale pune temele naționaliste în prim plan. Trebuie să ne gândim că partidele cu asemenea coloratură vor avea culoarul lor. Marcel Ciolacu a făcut declarații care arată că nu va neglija voturile din acea zonă a electoratului pentru a-și asigura plusul de voturi necesare. Ciolacu apreciază foarte realist șansele pe care le are să treacă de turul al doilea.

Mircea Geoană conform sondajelor are toate șansele să depășească acest moment, ca urmare e un pariu câștigător.

Varianta PSD fără propriul candidat e susținerea unui candidat independent. Ciolacu ar fi vrut să devină președintele României dar voia să aibă niște certitudini.  

PNL a căzut în propria capcană, acum trebuie să aibă un candidat. Problema PNL cu aceste prezidențiale e că dacă nu o să aibă candidat în turul 2 nu o să aibă un rezultat la parlamentare suficient de mare. Dacă Ciucă ajunge în turul doi, partidul își atinge obiectivele.

Cu sprijinul PSD, Geoană e un candidat de turul doi cert", a declarat Cristian Pîrvulescu despre ipoteza în care PSD l-ar susține pe Geoană candidat la prezidențiale.

Organizația neguvernamentală "România Renaște", care îl susține și promovează pe Mircea Geoană, a prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, un apel pentru ca actualul secretar general adjunct al NATO să candideze la alegerile prezidențiale de anul acesta. 

Încă din noiembrie 2023, fostul lider PSD Mircea Geoană a semnalat, printr-o carte intitulată "Bătălia pentru Viitorul României", că vizează prezidențialele din a doua jumătate a acestui an. Geoană sugera atunci că ar putea fi un candidat independent, susținut de o platformă civică înființată de curând și care se numește Proiectul România 2030.  Ulterior, pe rețelele sociale au apărut mai multe pagini cu numele de "Mircea Geoană președinte", acolo unde se afirma că avem de-a face cu un candidat independent la prezidențiale.  De asemenea, mai multe postere de campanie cu sigla NATO au apărut pe conturi de pe rețele sociale, care foloseau numele lui Mircea Geoană. Folosirea acestor materiale ridică semne de întrebare cu privire la susținerea pe care NATO, o organizație politico-militară internațională, o oferă unui candidat în alegerile electorale din România, țară membră a Alianței.  

În ceea ce privește o posibilă susținere din partea unui partid mare – PSD fiind o posibilitate, conform informațiilor care au circulat în ultimele luni - Geoană spunea în urmă cu două săptămâni, că nu vrea să fie candidatul PSD la alegerile prezidențiale. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, în aceeași perioadă, după o şedinţă a conducerii social-democrate, că el a anunţat foarte clar că în luna decembrie nu va candida la funcţia de preşedinte, din partea PSD. "La începutul lunii iulie, PSD va avea un congres de alegere a prezidenţiabilului", a arătat Ciolacu. Despre susţinerea unei candidaturi a lui Mircea Geoană din partea PSD, Ciolacu a precizat că nu a avut o discuţie, de câţiva ani, cu Mircea Geoană, pentru o astfel de eventualitate. 

Ciolacu a mai declarat că Geoană nu este din afara partidului, ci a fost preşedintele PSD, cel mai longeviv până la el. Marcel Ciolacu a fost întrebat despre afirmaţiile făcute de-a lungul timpului că este exclus un om din afara partidului să candideze din partea PSD la prezidenţiale. "Domnul Geoană nu e din afara partidului, a fost preşedintele PSD, cred că cel mai longeviv până la mine, preşedinte al PSD", a spus Ciolacu. 
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...