În „sfânta” zi a votului, candidații care au făcut campanie electorală își pun bazele și în credință, astfel că, viitorii parlamentari îi mulțumesc lui Dumnezeu.
De exemplu, Crin Antonescu, candidat USL, sau Ioan Oltean, candidat ARD, dar și George Becali, candidat USL, toți zic câte un „Doamne ajută!”
Între două atacuri electorale, unii candidaţi strecoară în discursurile ţinute în faţa alegătorilor citate din Biblie.
„Am stat şi m-am gândit ce înseamnă minciuna. Şi citind în Sfânta Scriptură, Evanghelia lui Ioan, capitolul 8, versetul 44 spune aşa: Nu vă ruşinaţi de adevăr, pentru că el este de la Dumnezeu. Ruşinaţi-vă de minciună, pentru că ea este de la diavol”, a spus Anca Boagiu, candidat ARD.
Icoanele sunt folosite şi ca materiale de campanie. Dar nu oricum, ci cu numele candidatului pe spate.
„Eu port tot timpul cu mine versetele cârmuirii. Am să-i citesc unul din aceste versete. Să nu iei aminte la zvon deşert; să nu te uneşti cu cel nedrept, ca să fii martor mincinos”, a considerat și Adriean Videanu, coordonatorul campaniei ARD.
Pioşenia candidaţilor nu are culoare politică. George Scarlat, candidat USL în Galaţi, şi-a tipărit pliante electorale în care apare alături de părintele Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.
„Este o imagine folosită fără acordul nostru, este scoasă din context liturgic și a fost folosită în acest scop electoral fără acordul Arhiepiscopiei Dunării de Jos”, a spus preot Gabriel Molocea, reprezentant Arhiepiscopia Dunării de Jos.
„Preot-parlamentar”
Sunt candidaţi care au dat haina preoţească pentru o carieră politică. Este cazul părintelui Ioan Poenar, preot al unei parohii hunedorene, care şi-a abandonat enoriaşii pentru un fotoliu în Camera Deputaţilor din partea PRM.
La Iaşi, Daniel Oajdea, candidat PPDD pentru un nou mandat de parlamentar, oferea excursii gratuite la mănăstirile din Nordul Moldovei.
Nici la casele mai mari situaţia nu este altfel. După ce ajung în Parlament, aleşii nu uită ajutorul Bisericii. Cea mai mare bătălie politică pe care o duc este la votarea bugetului, când toţi se îngrămădesc să ceară fonduri suplimentare pentru lăcaşurile de cult din colegiile lor.