După votul pe articole de ieri, Camera Deputaților urma să dea, în ședința de astăzi, votul final asupra inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei ca fiind întemeiată „pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. În loc de vot final, la propunerea PSD, inițiativa a fost întoarsă la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Este, practic, a doua oară când proiectul este întors la șefii Parlamentului exact când trebuia să primească vot în plen.
Marți, mai trebuia dat doar votul final asupra propunerii, urmând ca aceasta să treacă, spre dezbatere, la Senat. Liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, a propus însă ca proiectul să fie întors la Birourile Permanente ale celor două Camere, propunere aprobată cu 139 voturi „pentru”, un singur vot „împotrivă” și două abțineri. Motivul? „Nu există niciun argument legal sau constituţional ca să consfinţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă Cameră”. Cu alte cuvinte, deputații au ajuns de abia azi - după dezbaterile în comisii și după votul pe articole de ieri - la concluzia că Senatul ar trebui să dezbată întâi proiectul.
Și mai interesant este că deputații au ajuns la această concluzie după ce, acum aproape două luni, Senatul a decis că prima Cameră sesizată trebuie să fie... Camera Deputaților.
Pentru a fi clar parcursul parlamentar al inițiativei, prezentăm principalele repere cronologice:
- 23 mai 2016 - inițiativa cetățenească este înregistrată la Senat
- 7 iunie 2016 - proiectul este transmis Curții Constituționale
- 14 octombrie 2016 - Parlamentul ia act de decizia Curții Constituționale (nr. 580 din 20 iulie 2016)
- 17 octombrie 2016 - Biroul Permanent al Senatului trimite proiectul Comisiilor juridică și pentru constituționalitate
- 7 noiembrie 2016 - după primirea rapoartelor favorabile cu amendamente, proiectul este înscris pe ordinea de zi a Senatului
- 6 februarie 2017 - Biroul Permanent decide că nu Senatul trebuie să fie prima Cameră sesizată și că proiectul trebuie transmis Camerei Deputaților, idee aprobată și de plen, două zile mai târziu
- 13 februarie 2017 - Biroul Permanent al Camerei Deputaților ia act de desesizarea Senatului și introduce proiectul în procedură (trimitere la comisii)
- 13 martie 2017 - vine raportul (favorabil, cu amendamente) din partea comisiei sesizate pe fond
- 27 martie 2017 - proiectul este pus pe ordinea de zi a plenului și este aprobat pe articole
- 28 martie 2017 - proiectul este retras de la votul final și întors la Birourile Permanente ale celor două Camere.
Altfel, prin declarații publice, toate partidele susțin inițiativa de revizuire a Constituției. În noiembrie 2016, adică înainte de alegerile parlamentare, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara că susține organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției pe tema familiei în aprilie-mai 2017. Ideea organizării consultării populare în primăvara anului 2017 a fost susținută, apoi, și de președintele de atunci al PNL, Alina Gorghiu.
După alegerile parlamentare, în martie 2017, în declarațiile lui Liviu Dragnea apăreau deja niște nuanțe: „Trebuie să fim realişti. Există în România o categorie de oameni care au alt tip de orientare sexuală. Nu poţi să întorci capul şi să spui că nu există. Că sunt mulţi, că sunt puţini... Şi atunci şi acolo trebuie generată o discuţie ca să vedem care poate să fie soluţia corectă care să lase această iniţiativă firească să fie dusă la capăt (iniţiativa privind redefinirea familiei - n.r.), dar să se găsească o soluţie şi pentru acea categorie”.