Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, cel care vorbea de desființarea pensiilor obligatorii private înainte chiar de a fi învestit, face noi declarații despre Pilonul II, acuzându-i pe administratorii acestuia că iau din banii românilor pentru a-și rotunji propriile conturi. Șeful Finanțelor mai spune că poartă discuții cu ASF în acest sens.
„Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii - Pilonul II - iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.
„Probabil că la început s-au avut în vedere şi profiturile administratorilor, şi gestionarea în câştig pentru pensii, dar acum nu ştiu dacă acel comision îşi mai are raţiunea”, a menţionat ministrul Finanţelor. Mișa a mai spus că, în această perioadă, poartă „discuţii şi cu cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, şi cu reprezentanţii managerilor de fonduri”.
Pe 29 iunie, după ce a fost audiat în comisiile parlamentare, dar înainte de votul de învestire din plen, Ionuț Mișa a declarat că Pilonul II de pensii se va desființa.
„Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, spunea atunci ministrul desemnat pentru Finanțe. Imediat, el a fost contrazis atât de șeful PSD, Liviu Dragnea, cât și de premierul desemnat, Mihai Tudose. Mișa și-a retras declarațiile, dar efectele acestora s-au văzut: principalii indicatori ai Bursei de Valori București pierdeau peste 4%, iar leul intra în picaj.
La circa zece zile de la acel episod, un alt ministru din Guvernul Tudose, Lia Olguța Vasilescu, spunea că Executivul analizează Pilonul II de pensii, motiv pentru care a cerut date la ASF. „Vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele”, declara ministrul Muncii. Vasilescu adăuga, totuși, că nu s-ar lua în calcul nici naționalizarea, nici desființarea Pilonului II de pensii.