„Din evidenţele noastre erau 120 de pensionari în 2010, acum sunt undeva la 110, 112 pensionari”, a declarat Petre Daea, deputat PSD.
La aceştia se pot adăuga şi alţii care încă sunt în băncile Parlamentului. La o simplă numărătoare, nu mai puţin de 71 de aleşi au împlinit deja vârsta de pensionare sau o vor împlini până în toamna anului viitor, când li se încheie mandatul.
Dintre ei, 19 sunt la primul mandat, 18 la al doilea mandat, iar 34 au deja trei sau mai multe mandate. Dacă facem un calcul simplu, statul român va cheltui lunar aproape 240.000 de lei pentru toate aceste pensii. Mai exact un parlamentar cu un singur mandat va încasa o pensie de aproximativ 1.600 de lei, unul cu două mandate - aproximativ 3.100 de lei, iar unul cu trei sau mai multe mandate- aproximativ 4.400 de lei.
Sumele generoase i-au făcut pe unii politicieni să uite de disciplina de partid. Documentul a fost semnat şi de 23 de parlamentari PNL, iar conducerea partidului i-a pus să-şi retragă semnătura.
„Noi spunem clar că nu suntem de acord cu proiectul”, a declarat Vasile Blaga, copreşedinte PNL.
Liderii UDMR au anunţat şi ei că nu susţin proiectul. „Nu cred că e un moment bun pentru legi speciale, indiferent de cine vorbim”, a spus Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
De cealaltă parte, premierul Victor Ponta, şeful de partid al iniţiatorilor proiectului, a evitat să comenteze.
Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor cu semnăturile a 255 de parlamentari, dintre care cei mai mulţi de la PSD, şi urmează să intre în dezbatere. Cei direct interesaţi îşi susţin cauza şi spun că sistemul funcţionează şi în alte state ale Uniunii Europene.
De pildă, în Germania, parlamentarii care au peste două mandate primesc 75 la sută din ultima indemnizaţie. În Franţa, aleşii plătesc o contribuţie dublă la fondul de pensii, iar cei care au patru mandate ajung să primească o pensie de 6.000 de euro.
Există însă şi ţări, precum Austria, în care parlamentarii nu primesc pensii speciale.