Pensiile speciale. Pierderi de până la 50% pentru militari și polițiști?
Sindicaliștii din sistemul de siguranță națională susțin că ordonanța de urgență pe care se pregătește Guvernul Tudose să o adopte va determina, pentru cei care ies la pensie după data de 15 septembrie, scăderea pensiilor cu 30-50%. Estimarea e făcută pe medie, iar procentul va varia de la caz la caz. De partea cealaltă, guvernanții nu spun nimic despre cum vor afecta modificările legislative pensiile militarilor și polițiștilor, mulțumindu-se să arate că nu va crește vârsta de pensionare și că angajații din sistem nu ar trebui să se grăbească pentru că salariile din sistem vor crește „odată ce Legea salarizării unitare îşi va produce efectele”.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență care este discutat, vineri, de Guvernul Tudose, toate pensiile speciale - ale militarilor, polițiștilor, personalului navigant, diplomaților, parlamentarilor, etc. - nu vor mai fi indexate odată cu creșterea indemnizației/soldei/salariului celor aflați în funcție, ci se vor majora doar „cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică”.
Proiectul include și câteva prevederi exclusiv pentru pensiile militare. Mai precis, plafonarea acestora: „Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.
Noile prevederi ar urma să fie aplicate de la 15 septembrie, data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Cu alte cuvinte, cei care depun cereri de pensionare până pe 15 septembrie vor beneficia de pensii mai mari, chiar dacă dosarele de pensionare nu vor fi și soluționate până la data precizată. Cei care vor depune cereri de pensionare după 15 septembrie vor avea pensiile plafonate.
Cât de mare este scăderea estimată? Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, spune că reducerea ar putea ajunge, pe medie, și la 50%.
„Pensia medie în momentul de față în MAI este 3.000 lei, iar salariul mediu este de 1.600 lei. Dacă faceți procent, se pierde undeva la aproape de 50%, numai dintr-o viziune de acest tip. Deci, vor fi pierderi între 30-50%, deci diminuări ale pensiilor polițiștilor, militarilor, celor din sistemul de apărare și ordine publică”, susține Coarnă. „Un polițist care se pensionează astăzi, vă dau o valoare medie, are 3.000 de lei în valoare medie. Un polițist care se va pensiona în octombrie va avea o valoare medie de 1.500 lei”, mai arată președintele SNPPC.
Liderul de sindicat mai spune că, din punctul său de vedere, proiectul de ordonanță de urgență conține „o soluție juridică neconstituțională”.
Ceva mai rezervat, Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex, admite că vor scădea pensiile celor care se vor pensiona după data de 15 septembrie, dar susține că nu se poate vorbi de o medie a scăderii pensiilor.
„Viitorii polițiști și militari vor avea pensii mai mici decât cei care vor ieși până în data de 15 septembrie la pensie. (...) E greu de spus (cu cât vor scădea - n.r.), dar oamenii se pot uita în fluturași. Practic, văd care e salariul lunar net, media acestuia și își fac socoteala”, a declarat Lincu pentru Digi24.
Întrebat dacă se poate estima o medie a scăderii, liderul de sindicat a răspuns: „Nu e vorba de media de scădere, e vorba de comparația între salariul brut și pensia brută și apoi faceți socoteală cât ar însemna pensia netă, care trebuie să fie cel mult media salariului net. Și impozitele pot fi diferite, impozitul pe salariu, cu impozitul pe pensie. Impozitele astea dacă se modifică printr-o anumită lege înseamnă că diferența nu este de 16%”, explică Vasile Lincu.
Mod de calcul
Proiectul de ordonanță nu modifică modul de calcul al pensiilor de serviciu. Astfel, baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare rămâne „media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor”.
Ordonanța introduce, în schimb, plafonarea de mai sus: „Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.
Or, asta înseamnă că pensia se va calcula ca și până acum, luând în calcul soldele/salariile brute și unele sporuri, rezultând o pensie brută.
Aceasta, potrivit Codului fiscal, se impozitează ca toate celelalte pensii (16% din ceea ce depășește 2.000 de lei) și rezultă pensia netă. De pildă, la o pensie brută de 4.000 de lei rezultă o pensie netă de 3.680 lei.
După ce se obține pensia netă, urmează comparația cu media soldelor/salariilor nete. Ce se înțelege prin solda/salariu net? Ne explică tot proiectul de ordonanță (la art. 3 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat se introduc două noi litere): „solda/salariul lunar brut prevăzut la art. 28 alin.(1) din care se deduce contribuția individuală la bugetul de stat, contribuția individuală la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare”. Adică, același salariu brut considerat bază de calcul pentru stabilirea pensiei doar că diminuat cu impozit și contribuții.
Cea mai mare pensie din MApN - 33.500 lei
Conform datelor statistice prezentate de ministrul Adrian Țuțuianu, în acest moment există un număr de 78.932 de beneficiari de pensii militare de stat şi de alte ajutoare sociale. Pensia medie în sistem este de 3.292 de lei.
Circa 60% dintre pensiile militare sunt sub valoarea de 3.200 lei, a mai spus ministrul.
Țuțuianu a arătat însă și că, în MApN, cea mai mare pensie este de 33.500 lei în MApN, pe când în rândul militarilor de carieră ea este de 29.992 lei.
- Etichete:
- pensii speciale
- pensii militari
- pensii poliţişti
- scadere pensii militari
- ordonanta pensii speciale
- scadere pensii militare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News