Liderii PDL au anunţat că vor depune săptămâna viitoare şi o moţiune simplă. Iniţial au spus că va fi o moţiune de cenzură, dar nu au reşit să strângă numărul necesar pentru acest demers.
Democrat-liberalii acuză faptul că legea descentralizării dă prea multă putere preşedinţilor de consilii judeţene.
„Aceasta este o descentralizare oprită la nivelul interesului baronilor judeţeni. La nivelul baronului judeţean rămân toate prerogativele. El se transformă într-un vătaf al judeţului. Tot ce mişcă în judeţul respectiv este la mâna preşedintelui de consiliu judeţean”, susţine Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL.
Liderii PDL au acuzat Guvernul că legea a fost dată în scopuri electorale.
„Scopul acestei legi a deconcentratelor care se duc spre administraţiile locale e pentru a pregăti alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, ca toate pârghiile administrative şi politice să fie nivelul preşedinţilor de consilii judeţene, care au o puternică influenţă politică”, spune, la rândul său, Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, democrat-liberalii mai susţin că proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român şi că Guvernul îşi poate angaja răspunderea numai ca excepţie sau atunci când majoritatea parlamentară nu permite adoptarea proiectului de lege în procedură uzuală sau de urgenţă.
În perioada 2009-2012, guvernele conduse de Emil Boc, fost preşedinte PDL, au folosit aceasta procedura de 14 ori.
Executivul condus de Victor Ponta şi-a angajat, marţi, răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului. Potrivit Constituţiei, dacă în termen de trei zile de la asumare nu este depusă moţiune de cenzură, proiectul de lege se consideră adoptat.