Venit pentru prima oară în România, analistul american Matthew Rojansky, cunoscut mediului jurnalistic internaţional şi prin articolele sale din prestigioasele publicaţii: International Herald Tribune, Washington Post, The Guardian sau Foreign Policy, a acordat un interviu în exclusivitate emisiunii „Paşaport diplomatic”, de la Digi24.
Dincolo de marile probleme care preocupă acum mediul politic internaţional, precum uşoara răcire a relaţiilor ruso-americane, războiul din Siria sau relaţiile Israelului cu lumea orientală, realizatorul emisiunii a fost interesat să afle, de la un personaj de talia lui Matthew Rojansky, cum este văzută România în Statele Unite.
Şi a aflat că americanii sunt prea puţin interesaţi de ţara noastră dar, pe de altă parte, şi ce i-ar face să-şi schimbe total optica în ce ne priveşte: „Ca să fiu foarte sincer, oamenii nu vorbesc despre România. Se subînţelege că e parte din noua Europă, şi cred că noua Europă are o reputaţie şi o semnificaţie în Statele Unite. În mare parte asociată cu perioada anterioară, când liderii SUA îşi căutau aliaţi şi îi găseau în noua Europă şi nu în vechea Europă. Şi cred că România era de fiecare dată în acest grup. Dar acest lucru nu este neapărat sănătos pentru România şi nu neapărat sănătos pentru SUA”.
„Cred că ceea ce ne-am dori este o Românie care preia conducerea în zona ei europeană, în zona ei din lume. Aveţi chestiuni legate de Marea Neagră, de coridorul energetic, aveţi legături în Orientul îndepărtat, cu NATO, şi aveţi problema Transnistriei în Republica Moldova, chiar în vecinătate. Şi dacă aţi prelua iniţiativa în aceste chestiuni, americanii ar fi impresionaţi”, a declarat Matthew Rojansky.
„Cel mai important lucru pe care pot să vi-l spun e că americanii sunt întotdeauna impresionaţi de competenţă. De rezolvarea problemelor, de forţă şi competenţă. Nu suntem impresionaţi de scuze. Şi aşa este. Prea des americanii care vin în Europa sunt primiţi cu scuze. Ni se spune că e vina ruşilor, nu reuşim pentru că ruşii sunt prea dificili, nu nu descurcăm cu ruşii. Bine, atunci ce facem cu ruşii? Noi vrem răspunsuri, vrem soluţii. Sau venim la Bruxelles şi ni se spune: păi ştiţi, sunt prea multe ţări aici, nu putem găsi soluţii pentru că nu toată lumea e de acord. Nu ne interesează. Pericolul este că dacă nu-i impresionezi pe americani, atunci vechea ecuaţie de a-i ţine pe americani înăuntru nu va mai funcţiona. Nu e vorba că vom abandona Europa, ci vom transforma relaţia într-una în care angajamentul nu este unul continuu, nu este palpabil, va fi una pe termen mai lung, la un nivel inferior, să zicem, economic, şi mai puţin un angajament de securitate şi politic”, a detaliat analistul politic.
Întrebat dacă există vreo ţară europeană care îi impresionează pe americani, Matthew Rojansky a răspuns că Marea Britanie, cu care întotdeauna au avut o relaţie specială: „Da, cred că suntem atenţi la multe ţări europene. În primul rând, britanicii au avut dintotdeauna o relaţie specială cu Statele Unite şi aşa e şi astăzi. Avem o obsesie romantică legată de familia regală britanică, bineînţeles, dar cert este că britanicii ne-au sprijinit întotdeauna. Întotdeauna au fost gata, ca o naţiune relativ mică dar puternică economic, au fost gata întotdeauna să joace un rol important în chestiuni de securitate. Şi asta îi impresionează pe americani”.
Iar în cazul ţărilor foste comuniste, exemplul dat de analistul american a fost Polonia, întrucât este considerată o ţară „curajoasă”: „Americanii sunt întotdeauna impresionaţi de hotărâre, de viziune şi angajament. Acestea sunt lucrurile pe care Polonia, în ultimii ani, le-a arătat din plin”.
Despre eforturile făcute de Republica Moldova pentru aderarea la UE, despre viitorul acesteia pe termen scurt, eventuala reacţie a Rusiei la aderare dar şi multe alte teme de maxim interes atât pentru scena politică internaţională dar şi pentru România, sâmbătă, de la ora 18.30, într-o ediţie specială a „Paşaportului diplomatic”, pe Digi24.