Traseismul a făcut ca liberalii să piardă cei mai mulţi parlamentari. 49 la număr. 15 dintre ei au schimbat complet barca. Au ales PSD şi UNPR. Însă, cel mai mult liberalii au avut de suferit de pe urma înfiinţării Alianţei Liberalilor şi Democraţilor. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a convins 23 de parlamentari PNL să se alăture formaţiunii lui.
Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE: „Ambiţia mea şi a colegilor mei este ca, după viitoarele alegeri locale, ALDE să se consolideze ca a treia forţă politică.”
Partidul Social-Democrat a pierdut 31 de parlamentari în această legislatură. Cei mai mulţi dintre ei au migrat spre Partidului Social Românesc, formaţiune înfiinţată de fostul lider PSD, Mircea Geoană.
Mircea Geoană, preşedintele PSRO: „Vom avea în următoarele săptămâni cu grupul iniţial de parlamentari. Vom avea o nouă majoritate, vom avea un nou guvern.”
Şi procurorii anticorupţie au jucat un rol în pierderile suferite de cele două mari partide parlamentare. Nouă aleşi ai PSD şi nouă de la PNL au renunţat la amandate, din cauza problemelor cu Justiţia.
Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, fostul senator social-democrat Darius Vâlcov sunt doar doi dintre ei.
Iosif Secăşan, fost senator PNL: „Nu doresc să aduc în continuare prejudicii de imagine Senatului României şi Partidului Naţional Liberal. Îmi depun azi în faţa dumneavoastră demisia din Senatul României şi vă rog să o acceptaţi.”
Oana Mizil, fost deputat PNL: “Îmi depun demisia din calitatea de deputat pentru că nu vreau să fie un impediment.”
Patru parlamentari liberali şi cinci social-democraţi şi-au părăsit partidele pentru posturi mai bune. Printre ei, fostul senator liberal, Victor Ciorbea, devenit Avocatul Poporului şi Ilie Sârbu, fost senatorul PSD care are acum o funcţie de conducere la Curtea de Conturi.
Ilie Sârbu, fost senator PSD: „Fiind, zic eu, în putere, încă mai judec normal. Nu am probleme desoebite de sănătate şi am spus să mă retrag într-un loc pe care îl cunosc.”
Andrei Ţăranu, analist politic: „Având în vedere schimbarea profundă a legii electorale, schimbare care va conduce la scăderea dramatică a numărului de aleşi în Parlament, pentru noua legislatură, probabil că majoritatea partidelor mari se bucură să piardă de la bun început unii oameni, pentru că oricum va fi înghesuială pe liste.”