Traian Băsescu: Sunt oameni care joacă la două capete. Să nu vă păcăliți, tipul ăsta de joc este specific celor două partide mari și aș vrea să nu cădeți în această capcană.
Practica este confirmată şi de parlamentarii Mişcării Populare, contactaţi de colegi neafiliaţi sau de la partidele pe listele cărora ar putea să nu se mai regăsească în toamnă. Mişcarea Populară are acum şapte deputaţi şi un senator.
Petru Movilă, deputat PMP: Sunt parlamentari care au dorit să vină. Sunt parlamentari care trei ani de zile nu au făcut nimic, nu i-a văzut nimeni, au dormit la adăpostul partidelor sau unii care nu mai au partid, tot la fel, au stat bine mersi. Da! La Iaşi am avut solicitări, sunt tatonări dar răspunsul categoric este nu.
Alte partide mici în care s-ar putea refugia actualii aleşi care ţintesc un nou mandat sunt Partidul Naţional Democrat, format din foşti aleşi ai lui Dan Diaconescu şi partidul lui Mircea Geoană. Alianţa liberalilor şi democraţilor este altă formaţiune vizată. Înfiinţate în 2014, grupurile ALDE numără astăzi 24 de deputaţi şi 13 senatori. Ultimul venit este un senator PNL.
Dian Popescu: Sunt senatorul Dian Popescu, ales în colegiu uninominal, pe listele USL Gor. De azi înainte voi activa în grupul senatorial ALDE.
Vestea a venit la scurt timp după ce liberalii au anunţat că pe listele de la parlamentare nu se vor regăsi cei cu probleme penale. Dian Popescu a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Din toamnă, parlamentarii vor fi aleşi pe listă. Noua lege modifică şi norma de reprezentare. Va fi ales un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Un partid va avea reprezentanţi în Parlament doar dacă depăşeşte pragul electoral de 5%.