Partidele din România, măcinate de certuri interne

Data publicării:
serban nicolae din admin

Conflicte interne în principalele formaţiuni politice. Nume importante în PSD, precum Şerban Nicolae și Olguţa Vasilescu, au fost sancţionate pentru că n-au ţinut cont de poziţia partidului ori nu au comunicat eficient. În schimb, în PNL, au apărut neînţelegeri între actualul şi fostul preşedinte. De asemenea, și în ALDE, membrii partidului i-au retras sprijinul politic lui Daniel Constantin, care a pierdut astfel funcțiile de vicepremier și ministru de Mediu. 

Dezbaterile despre graţiere l-au lăsat pe senatorul PSD Şerban Nicolae fără funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice şi cea de lider de grup.

Poziţia publică a PSD enunţată în mai multe rânduri în ultimele luni a fost încălcată. Membrii din Comisia juridică nu au avut mandat de la partid să susţină graţierea faptelor de corupţie”, a spus șeful PSD, Liviu Dragnea.

Nu mă leg cu lanţuri de vreo funcţie. Eu nu am nici crize de personalitate, nici tulburări de identitate, nu ţin să tot demonstrez şi să tot dau extemporale”, a fost reacția lui Șerban Nicolae.

De asemenea, un discurs susținut de Nicolae Bacalbașa în plenul Parlamentului a fost imediat sancţionat. Deputatul a rămas fără calitatea de membru al PSD, pentru şase luni, după ce a făcut gesturi obscene și s-a adresat vulgar unei colege din Legislativ.

Şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a fost pedepsită de partid - a scăpat însă doar cu un avertisment verbal, după ce a anunţat că ia în calcul plafonarea indemnizaţiilor pentru mame.

Cei care comunică foarte prost sunt cei vinovați, degeaba ne spun nouă în spatele ușilor închise nu au explicat, să fie sănătoși”, a spus președintele PSD.

Analiștii spun că sunt gesturi pe care Liviu Dragnea le face pentru a obține capital de imagine. 

„Sunt gesturi de forţă care au menirea tot de imagine din punctul meu de vedere. Sigur şi tehnic poate să scape de anumite persoane care cred că ar putea să-l facă vulnerabil”, a precizat analistul politic Alfred Bulai.

În cel mai mare partid de Opoziţie, unul din aspiranţii la funcţia de șef al formațiunii s-a retras din cursă, nemulţumit de jocurile politice.

„Ceea ce ofer eu pentru funcția de Președinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizații. Din păcate, mulți și-au fixat opțiunile prin semnătură în alb, fără ca textul vreunei moțiuni să fie redactat încă”, a spus Cătălin Predoiu.

Un conflict în PNL s-a conturat şi între actuala şi fosta preşedintă. Raluca Turcan a criticat-o pe Alina Gorghiu că a lipsit la şedinţe importante ale Comisiei Juridice din Senat. Mai exact, Alina Gorghiu a ieșit din ședința Comisiei Juridice din Senat chiar înainte de a se da votul pe amendamentele aduse Legii grațierii. 

„Cei care lipsesc atunci când e mai important (la mize politice foarte mari) sunt cei care fac Opoziția praf şi întreţin senzaţia unei complicităţi subterane cu agenda celor care fac din hoţie o virtute. Absenţele de ieri din Comisia juridică (cu excepţia celei motivate medical, dar care trebuia sa aibă înlocuire) aduc întreg partidul în punctul de a fi privit ca pactizând cu PSD. Nu cred că ar trebui să-şi mai permită vreun lider din PNL să perpetueze această abordare, tipic PSD-istă, potrivit căreia ne putem permite orice pentru că până la urmă poporul uită. E ceea ce a adus PNL în această situaţie şi este chiar pariul pe care PSD îl face acum cu graţierea şi îl va pierde: poporul nu uită și cu greu iartă!”, a scris liderul interimar al PNL pe Facebook. 

În replică, senatorul Alina Gorghiu a spus că a fost vorba de o strategie a liberalilor, asumată de ea. De asemenea, fosta șefă a PNL a precizat că aceia care critică din interior partidul şi spun că va avea soarta PNŢCD sunt „ridicoli şi penibili”. 

Liderii ALDE au decis să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin, la acea vreme co-președintele formațiunii. În consecință, el a rămas fără funcțiile din Guvernul Grindeanu. Totul a început după ce Daniel Constantin  l-a acuzat pe Călin Popescu Tăriceanu că a convocat congresul formaţiunii într-o şedinţă în care şi-a chemat doar apropiaţii. 

Politologul Andrei Țăranu a explicat că decizia ALDE arată că Tăriceanu este un om politic „care își dorește foarte mult puterea” și a eliminat un posibil „contracandidat” la șefia partidului. 

„E dovada faptului că Tăriceanu e un om politic care își dorește foarte mult puterea și în condițiile în care vrea să pună mâna complet și singur pe partid a reușit relativ repede să-l îndepărteze pe un posibil contracandidat. Ce mi se pare interesant e ca aproape nimeni din fostul PC nu s-a apropiat de Daniel Constantin arătând încă o dată că fostul PC e un partid interesat de guvern”, a spus politologul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...