Live Text Miniștrii noului Guvern Ciolacu au depus jurământul. Iohannis: Cel mai important este să vă străduiți să rezolvați problemele României
Guvernul Ciolacu a fost învestit cu 290 voturi din 385 exprimate, 95 împotrivă și nicio abținere. „O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor românilor”, a spus Marcel Ciolacu după aflarea rezultatului. Două voturi împotriva noului Executiv au venit din partea liberalilor Florin Cîțu și Dan Vîlceanu, care, spun surse Digi24, riscă să fie dați afară din partid.
ACTUALIZARE 18:00 Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi echipa sa de miniştri au ajuns la Palatul Victoria, unde urmează să se desfăşoare prima şedinţă a Executivului de la instalarea în funcţie.
Primul care a parcurs holul de onoare al Guvernului, decorat cu drapelele României şi Uniunii Europene, a fost premierul Marcel Ciolacu, urmat de miniştrii Cabinetului său.
Potrivit programului anunţat, şedinţa urmează să înceapă la ora 19.00.
ACTUALIZARE 17:25 La finalul ceremoniei, președintele Klaus Iohannis le-a urat mult succes miniștrilor din noul Guvern.
„Vă felicit și vă doresc mult succes. Cel mai discutat subiect a fost rotația premierilor. Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat. Nu este puțin lucru și este prima dată în România când se întâmplă într-o coaliție o astfel de mișcare. Este important pentru politica românească, pentru România și pentru români, pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate și că politicienii implicați sunt hotărâți să-și ia mandatele foarte în serios. S-a încheiat prima parte sub conducerea guvernamentală a premierului Ciucă și a dovedit Coaliția că știe să gestioneze treburile publice. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al Coaliției în câteva cuvinte cred că ele ar putea să fie seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate. La acestea se poate adăuga că România a avut cu toate crizele o creștere economică, că populația a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflația este sub control și în ansamblu rezultatele sunt foarte bune. Îl felicit pe fostul premier Ciucă și echipa cu care a lucrat, o echipă care se regăsește într-o măsură rezonabilă și în noua echipă guvernamentală. Domnule prim-ministru Ciolacu ați fost parte din echipă, ați lucrat într-o adevărată echipă în conducerea Coaliției. Sunt încredințat că în această nouă postură și cu această echipă veți continua munca începută de Coaliție acum un an și jumătate. Sunt multe de rezolvat. Avem încă o jumătate de an în care să rezolvăm foarte multe lucruri și intrăm într-un an electoral care va fi o provocare pentru societate, cu patru rânduri de alegeri și trebuie ca țara să fie guvernată responsabil. Vă doresc să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat. Cel mai important este să vă străduiți să rezolvați problemele României. Vă doresc un mandat bun”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul ceremoniei.
ACTUALIZARE 17:00 Marcel Ciolacu și miniștrii noului Guvern pe care îl va conduce depun jurământul la Palatul Cotroceni.
ACTUALIZARE 15:43 Marcel Ciolacu va depune jurământul de învestitură la ora 17:00, la Palatul Cotroceni.
ACTUALIZARE 15:20 Marcel Ciolacu a mulțumit colegilor care l-au votat: Mulțumesc colegilor care m-au votat, i-am convins astăzi. Le mulțumesc și celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor românilor. Sper să îndeplinim împreună cât mai multe reforme și promisiunile sociale pe care le-am făcut de la această tribună.
ACTUALIZARE 15:17 Doi parlamentari PNL au votat împotrivă, iar alți doi s-au abținut. Florin Cîțu și Dan Vîlceanu riscă să fie dați afară din partid, potrivit surselor Digi24.
ACTUALIZARE 15:15 Guvernul Ciolacu a fost învestit cu 290 de voturi, 95 împotrivă și nicio abținere.
Rezultatul votului:
- 465 de senatori și prezenți
- 385 de voturi exprimate
- total voturi valabile - 385.
ACTUALIZARE 15:03 S-a încheiat votul.
ACTUALIZARE 14:20 A început votul pentru învestirea Guvernului Ciolacu.
ACTUALIZARE 14:13 Ciolacu îi răspunde lui Drulă: Acum șapte luni și eu și colegii mei eram în opoziție. Era o guvernare, să fim sinceri, nu prea de succes. Dnule Drulă, sunteți mult mai tânăr decât mine și știm amândoi că indiferent de jocul politic este un moment pe care România nu-l poate pierde. Nu vreau să fiu interpretat în vreun fel, dar dacă mă chemați la grupul USR, voi veni, fără presă, fără anunțuri, fără a folosi politic. Toate reformele din PNRR trebuie respectate. Dacă pierdem și acest tren..e ultimul tren al României. Înțeleg totul în politică, nu înțeleg minciunile. Lucrurile știm cum se fac, cum se aruncă în spațiul public. Nu sunt ipocrit, am multe defecte. A scăzut producția în toată Europa, Franța, Germania. Dacă nu lăsăm România în această traiectorie, vom pierde tot.
ACTUALIZARE 14:09 Florin Roman, replică pentru Kelemen Hunor: Este un proverb românesc - când vulpea nu ajunge la struguri, spune că sunt acri. Vă înțeleg durerea, e greu în opoziție, e mai greu, dar nu vă pot înțelege ipocrizia.
Ironii la adresa lui Ludovic Orban: Vă stă bine ca florăreasă, mai bine decât cu șprițul. E mai bine cu florile. Trandafirii erau frumoși și când vă milogeați la dl Ciolacu și la PSD să vă pună prim-ministru. Și nu o dată, de două ori. Pentru PNL, în istoria PNL veți rămâne o florăreasă, un trădător și un dezertor.
ACTUALIZARE 14:00 Sorin Grindeanu: Astăzi începem un nou capitol ca echipă și un nou capitol pentru Transporturi și Infrastructură. Țința noastră definitivă a fost și rămâne investițiile de 10 miliarde de euro pentru Transporturi, plan care să fie continuat indiferent de conducerile politice al Ministerului.
ACTUALIZARE 14:00 Diana Șoșoacă: De când am venit în Parlament credeam că mai rău nu se poate. O, dar cât de rău se poate. Sunt foarte liniștită pentru că marea noastră cultură națională se va culca sănătoasă și se va trezi moartă.
La Justiție fiecare va putea muri pentru sănătatea sa și se va face la orizontală, lingând toate clanțele. Vreți să fiți egalul americanilor, dacă vreți să fiți cu pampers, n-aveți decât. Nu vă vindeți Ardealul ieftin? Scump, domnule, scump, dincolo era mai ieftin.
România este a naționaliștilor și nu o veți putea lua înapoi.
ACTUALIZARE 13:55 Ludovic Orban: Dnule Ciolacu, eu nu v-aș vota nici ca primar la Dobroești, unde locuiesc, cum să vă votez ca prim-ministru? N-am cum să votez pe cineva despre care nu știu când a făcut liceul, n-am cum să votez pe cineva dacă nu știu când și-a luat Bacalaureatul, un om care a preferat să aibă relații privilegiate. S-a dus să facă doctoratul la Academia SRI și a fost exmatriculat. (...) Nu am cum să votez vâslașul lui Dragnea, nu am cum să votez președintele PSD, care a fost partidul care a ținut România în loc, în sărăcie, și și-a bătut joc de șansa fiecărui român la o viață decență. Acest program de guvernare nu e decât un bla bla bla.
ACTUALIZARE 13:46 Kelemen Hunor, discurs ironic la adresa foștilor parteneri de guvernare: Acum câteva zile încă credeam că în România vom putea, în sfârșit, vorbi cu zâmbetul pe buze despre respctarea cuvântului dat, despre angajamente politice onorate. Că vom purtea vorbi de verticalitate și onoare și sunt convins că doar prin aceste valori esențiale putem începe restabilirea încrederii pierdute între societate și cei care conduc statul român. (...)
Domnule Ciolacu, aveți grijă de PNL, sunteți un magician politic extrem de talentat. Aveți grijă să nu se trezească. E adevărat că nu a trecut încă pericolul de a te culca sănătos și de a te trezi mort. Bănuiți și dumneavoastră, știu și eu, că dacă se vor trezi vă vor lăsa singuri. Eu mai am încredere în dumneavoastră fiindcă știu că n-ați vrut să vindeți Ardealul. Știam acest lucru când alții v-au acuzat absolut gratuit. Și tot de la dumneavoastră am înțeles în aceste zile explicați pentru acea acuzație de acum trei ani.
ACTUALIZARE 13:37 George Simion, președintele AUR, discurs în Parlament: Vrem să știm la ce v-ați referit când ați spus de sclavii moderni ai Europei. (...) Suntem ca pe vremea iobăgiei. Iobagii aveau obligația să muncească pentru stat 52 de zile dintr-un an. Astăzi, românii două săptămâni pe lună le lucrează pentru stat. E mai rău ca în vremea iobăgiei. A treia zi o plătește tot prin taxe și impozite priv TVA. Asta e România reală și vrem să vedem cum veți taxa companiile străine. (...) Vrem să vedem de ce vrea Guvernul Ciolacu să adoptăm moneda euro, pentru că am vorbit cu economiști, cu finanțiști, cu reprezentanți de la Banca Națională, care spun că nu e momentul potrivit. De ce n-ați spus nimic de Schengen? Vrem să știm despre deficitul comercial și cum facem să nu mai importăm alimente. Astea ar trebui să fie temele pe care le discutăm.
ACTUALIZARE 13:24 Cătălin Drulă, președintele USR: Ce patriotism economic e să ai în 2023, așa cum arată proiecțiile, cel mai mare deficit bugetar în lei din ultimii ani? În acest timp, economia a frânat, dnule Ciucă. (...) Uitați-vă la România reală, ce se întâmplă în economie. Fără economie nu există niciun program pe care l-ați pus acolo. Nimic din programul de guvernare nu poate fi pus în practică. Economia stă la baza unei țări și ați sufocat-o în ultimul an și jumătate.
ACTUALIZARE 13:10 Gabriela Firea, la tribună: Sunt convinsă că de noi depinde cum vom aplica acest program de guvernare. Am observat că se vorbește foarte mult despre numeroasele programe concrete, de ce sunt atât de multe, de ce conțin cifre. Pe o chestiune logică, dacă în viață ne propunem să realizăm 10 proiecte, măcar 7-9 vor fi duse la împlinire. Dacă ne propunem 3-4, tot pe principiul acesta, nu vom realiza decât 2-3 proiecte.
ACTUALIZARE 13:00 Ciucă i-a mulțumit lui Kelemen Hunor „pentru contribuția foarte bună”: „Viitorul guvern va continua creșterea sustenabilă a veniturilor, vom încuraja investițiile, vom crea noi locuri de muncă, vom crește competivitatea companiilor, vor continua investițiile în infrastructură. Vor fi urmărite investițiile în autostrăzi și căi ferate, ca să conectpm toate regiunile țării, vom continua investiții în producția și transportul în energie, investiții în infrastructura sistemelor din educatie și sănătate, vom promova aceste priorități.
Dezvoltarea economică va fi dublată de măsuri sociale sănătoase, nu vom lăsa cetățeni care să sufere, vom crește clasa de mijloc. Fac un apel către toți cei prezenți, indiferent de formațiune – să lăsăm campania electorală doar pentru lunile în care va veni oficial, să facem legi bune pentru România. Ne avem pe noi și cei care cred ca și noi în valori democratice și europene. Acum dou zile doi parlamentari se acuzau că și-au furat ideile. Dacă sunt bune, ele să își producă efectele, să punem guvernul să le pună în practică, nu să ne certăm care a fost mai deștept. Mulțumiri către Kelemen Hunor care a avut o contribuție foarte bună în desfășurarea actului guvernamental.”
Nicolae Ciucă: În 2022 și 2023, România a avut o creștere economică robustă de peste 5% pe an
ACTUALIZARE 12:57 Nicolae Ciucă a luat cuvântul: Le mulțumesc membrilor Cabinetului pe care l-am condus și mulțumesc tuturor membrilor Parlamentului pentru cum au sprijinit activitatea Guvernului în acest un an și jumătate.
În pofida dificultăților și crizelor cu care ne-am confruntat din noiembrie 2021 și până astăzi, România a mers înainte și s-a dezvoltat, iar rezultatele guvernării sunt susținute de cifre.
În 2022 și 2023, România a avut o creștere robustă de peste 5% pe an. Am reușit să reducem decalajele de dezvoltare față de celelalte membre ale Uniunii Europene.
Marcel Ciolacu prezintă programul de guvernare
ACTUALIZARE 12:30 Marcel Ciolacu: Vin astăzi în fața dumneavoastră ca reprezentant al partidului care crede cu toată tăria în puterea oamenilor și într-o Românie mai bună pentru toți. O viziune pentru națiune înseamnă în primul rând să nu uiți poporul pentru care lucrezi și pe care îl servești.
Întreaga lume este zdruncinată de probleme. Vremurile idilice în Europa și în lume au trecut. Astăzi, vorbim despre o luptă crâncenă pentru supraviețuire a VALORILOR care au stat la baza societății în care trăim. Economiile suferă, extremismul pune democrațiile sub presiune, iar regimurile autoritare își invadează vecinii. În plus, creșterea prețurilor la energie și la alimente are un impact devastator asupra oamenilor.
Toate aceste lucruri au făcut ca tensiunile sociale să crească. Și am văzut în ultimele săptămâni cum diferite categorii sociale au coborât în stradă. Acestea sunt provocările. Sunt multe și grele. Însă a fugi de responsabilitate nu este o opțiune pentru mine! Fuga nu este în ADN-ul PSD!
Vin astăzi în fața dumneavoastră să îmi asu, un program de guvernare și o echipă de miniștri cu care să depășim toate aceste greutăți! Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989. Tranziția grea, dar și aderarea la Uniunea Europeană și NATO.
Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi! Nu sunt perfect! Sunt om! Dar nu mi-e frică de greutăți! Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică. Frică de ziua de mâine! Frică de prețuri! Frică pentru sănătatea și educația celor dragi! Mie nu îmi e teamă să duc România acolo unde îi este locul! Știu că am de partea mea istoria de luptă a poporului nostru. Valorile noastre puternice legate de familie și tradiții. Și, mai ales, – am multă credință! Credința mea este în Dumnezeu și în România! Trebuie doar ca și noi, românii, să credem în viitorul țării!
România reală nu este cea de pe rețelele de socializare. România reală este România oamenilor care muncesc din greu zi de zi. Și care știu că dacă s-ar opri din muncă, fie și pentru o clipă, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mâncare, nici pentru școala copiilor sau medicamentele părinților.
România reală este cea care în care românii au speranța ca, măcar o dată, să simtă că nu mai sunt pe cont propriu. Că acest stat nu este o junglă în care fiecare se descurcă cum poate. În care fiecare supraviețuiește cum poate. Și în care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodată pentru cei din vârf. România la care visează cei mulți este cea în care ești tratat cu respect atunci când îți plătești taxele. Este lumea în care poți să mergi decent pe o autostradă de la București la Iași. În care poți să mergi cu încredere într-un spital de stat. În care copilul tău învață la școală, nu doar la meditații. Și în care ai suficienți bani să faci, măcar o dată pe an, un concediu cu familia.
„Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți”
Suntem cu toții de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să își strige nevoile și disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii 90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani . Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate. De aceea, când vina vorba de Educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis.
Iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi, împreună, soluțiile corecte la această problemă. După 30 de ani, acest guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!
Dincolo de asta, trebuie să fim conștienți că nu este vorba doar de bani. Banii dați fără cap se vor risipi ca apa în nisip. Și peste 4 ani vom fi în același loc.
Trebuie ca specialiștii din educație, alături de profesori și ministerul Educației, să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect respectul cuvenit meseriei, dar și performanța. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți ! Trebuie să câștige mai mult! Pentru că așa este normal. România nu trebuie să mai aibă licee în care niciun elev nu ia BAC-ul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de Educație oameni cu 2 și 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut. Dar, pentru asta, trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria.
Primul pas va fi ca salariul debutanților din Educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie. Iar Educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni.
Și voi face asta pentru că eu cred că orice viziune pentru națiunese construiește doar punând educația pe primul loc. A venit timpul ca România să fie acea țară pe care ne-o dorim toți, a venit timpul ca România să fie o țară mai puternică și mai unită.
Dar, pentru asta, trebuie să avem instituții puternice. Guvernarea trebuie să fie pentru toți românii, nu împotriva cuiva sau a ceva. Nu poți să ai o guvernare bună dacă împarți România în două: una de stânga, una de dreapta, una bună și una rea, una rurală și una urbană. Există o singură Românie și ea trebuie să aibă un singur guvern pentru toți cetățenii, iar acela trebuie să fie Guvernul României.
Trebuie să fim responsabili în fața românilor care au dat dovadă de multă putere în aceste momente grele. Românii au înfruntat o pandemie, iar acum se luptă cu inflația și cu prețurile. În toate aceste crize, românii au demonstrat rezistență și curaj. Și au rămas fermi. Așa cum au făcut-o mereu de-a lungul istoriei! În fața lor, noi, toți liderii politici din această sală, trebuie să ne înclinăm. Suntem aici datorită oamenilor, niciodată invers, și suntem aici pentru a lucra pentru ei.
Suntem aici pentru a pune oamenii înaintea politicii și nu avem voie să pirdem timpul cu propriile drame politice atunci când românii suferă. PSD a demonstrat deja că înțelege aceste lucruri. Am renunțat la interesele proprii și am întins o mână PNL atunci când timpurile istoriei au cerut asta. Am format această mare Coaliție pentru stabilitatea României în vremuri grele.
Vă garantez că voi trata întotdeauna cu respect liderii politici ai acestui partid, care au servit țara cu adevărat, la fel cum voi simți doar indiferență față de cei care au crezut că România este un cazino în care se pot juca cu banii românilor.
PSD nu va șovăi niciodată să spună ceea ce gândește și ce credem că este bine pentru România. Dar asta nu înseamnă că nu vom lucra în fiecare zi cu partenerii noștri pentru a asigura o guvernare responsabilă și eficientă. Această coaliție a demonstrat în ultimele 18 luni că poate obține rezultate. Am stabilizat țara în cel mai greu moment din ultimii 20 de ani. Programele Sprijin pentru România au protejat populația și economia în fața crizelor.
Am plafonat prețurile la energie și gaze. Am venit cu un pachet social pentru românii cu venituri mici și pentru pensionari. Am crescut salariul minim și pensiile. Și am întors 6% din PIB în economie, adică de 3 ori mai mult decât în guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021. Trebuie să continuăm în direcția bună! Când vorbim despre România, trebuie să privim dincolo de liniile de partid!
Mă angajez să lucrez cu fiecare dintre dumneavoastră, indiferent de partid. La fel cum mă angajez ca, pentru binele României, să stabilesc parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate și mediul academic! Orice viziune pentru națiune începe prin a le oferi oamenilor mai multă demnitate, mai mult respect și mai multă empatie pentru problemele lor. Stă în puterea noastră să astupăm prăpastia uriașă de încredere care este astăzi între clasa politică și cetățeni. Și vom reuși asta dacă vom începe cu reducerea cheltuielilor statului.
Am vrut ca prim-ministru să am un Guvern cu mai puține ministere. Am redus numărul de ministere și vom reduce și numărul secretarilor de stat. În acest Guvern vor rămâne doar oamenii care muncesc! Trebuie să reducem risipa și cred că acest nou Guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetățenilor ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali.
La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce privește pensiile speciale! Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înțelegem că nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali. Toți suntem români.
„Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari”
Înainte de a-mi da votul, vă anunț: Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Este singura soluție pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Și vreau ca Parlamentul să fie alături de mine și de Guvern! Să reușim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea și să luăm banii din PNRR!
Vreau să fac aceste lucruri pentru că simt că această guvernare nu trebuie să mai fie doar despre stabilitate, ci mai ales despre asumare.
Programul de guvernare pentru care vă cer astăzi votul în Parlament își propune să treacă de la stabilizarea Romîniei la modernizarea economică și socială a țării. Această guvernare va fi despre reforme și economie. Vă spun că următoarele luni vor însemna o cursă contra cronometru pentru refacerea puterii de cumpărare a populației.
Vom lucra în strânsă legătură cu BNR pentru a duce inflația la o singură cifră. Vom veni cu un program curajos pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Și vom lovi fără milă în toți cei care cred că se pot îmbogăți prin speculă pe spatele și suferința românilor. Vom stimula munca și vom încuraja românii să rămână în țară. Avem un program prin care vom reduce treptat impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. În paralel, vom demara discuțiile cu sindicatele și patronatele pentru creșterea consistentă a salariului minim.
Sunt măsuri normale pentru ca, la sfârșitul mandatului acestui guvern, orice salariat din România să câștige minim 500 de euro net. Iar la 1 ianuarie 2025, câștigul salarial mediu în România să ajungă la 1.000 de euro net.
În paralel, trebuie să avem grijă de seniorii noștri. Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege. Și avertizez foarte clar că voi fi dușmanul de moarte al tuturor celor care vor mai îndrăzni să spună vreodată că părinții noștri - după o viață de muncă - sunt asistați sociali. Sau că pensia este pomană. La fel cum nu mai vreau să văd cum cei care sunt săraci sunt umiliți și batjocoriți doar pentru că sunt săraci. Ca viitor prim-ministru, voi continua să fiu alături de românii cu venituri mici.
În plan economic, cred cu tărie că trebuie să schimbăm perspectiva. Trebuie să începem să producem mai mult și mai bine aici, la noi acasă, cu bani europeni.
Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazată pe consum din import într-o economie bazată pe producție. Vom avea o creștere economică sănătoasă, vom crea locuri de muncă și vom crește exporturile.
Avem 250 de miliarde de lei pregătiți pentru investiții în următorii doi ani. Bani cu care vrem să sprijinim toate companiile care produc în România. În plus, în perioada următoare, fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii. Vă propun și două industrii strategice în care România își va concentra eforturile în următorii doi ani. Industria alimentară și sectorul materialelor de construcții vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a producției din istorie.
Trebuie să fim conștienți că dezvoltarea țării noastre depinde în bună măsură de modul în care vom reuși să îi convingem pe oamenii noștri să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Este dureros când vedem că media de vârstă în Italia, Spania sau Anglia a comunității românești este de 31-32 de ani. De asta, trebuie să continuăm să creștem salariile și să îmbunătățim serviciile publice. Pentru că știm că fiecare român plecat peste hotare speră ca într-o zi să se întoarcă acasă.
Fiecărui român plecat departe îi este dor de satul sau orașul în care s-a născut. Fiecărui tânăr îi este dor de bunicii care l-au crescut. Și tuturor, tineri sau bătrâni, în fiecare secundă, le este dor de a fi români în România. Ca viitor prim-ministru, voi face tot posibilul ca ei să fie, din nou, români în România, pentru că aici e casa lor, aici e satul lor, aici e orașul lor, aici e biserica lor. Aici trebuie să fie România lor. Și vă promit astăzi că România va fi a tuturor românilor. Abia asta, dragi colegi, este țara pe care eu vreau să ne-o luăm înapoi.
În zona de politică externă, obiectivul meu este să construim o abordare comună, împreună cu toate instituțiile responsabile, pentru a proiecta imaginea unei țări puternice și unite în obiectivele sale externe. Voi căuta, în limitele atribuțiilor mele constituționale, să colaborez instituțional cu toți cei care au ca rol reprezentarea externă a României pentru a ne asigura că vorbim pe o singură voce. Mai mult, trebuie să transformăm România într-un hub regional la Marea Neagră, furnizor de stabilitate, promotor al democrației, dar și un actor cheie pe zona de energie, agricultură și digitalizare.
România poate să devină centrul european și al NATO pe flancul Estic în domeniul industriei de apărare. Urmează investiții importante în domeniu. Multe fonduri europene vor fi disponibile pentru aceste tipuri de activități, iar Statele Unite și ceilalți parteneri ai noștri vor fi tot mai prezenți în România. Componenta economică va deveni esențială în acțiunea noastră diplomatică. Vom discuta de la egal la egal cu partenerii noștri despre cooperarea economică, despre componenta comercială, despre investiții și locuri de muncă aici în România.
Aderarea României la spațiul Schengen și relansarea procesului de integrare în zona euro reprezintă obiective pe care trebuie să ni le asumăm împreună și pentru care trebuie să depășim luptele politice. Nu vreau să mă lansez să dau termene, dar pot să afirm că vom face lucrurile cu mai mult curaj și profesionalism.
Vom clarifica toate aspectele legate de implementarea PNRR. Vom debloca cererea de plată doi, vom finaliza cererea de plată trei, vom finaliza modificarea PNRR și vom include capitolul de energie.
„Nu voi accepta ca fermierii români să fie tratați incorect în Uniunea Europeană”
Ca viitor prim-ministru, nu voi accepta ca fermierii români să fie tratați incorect în Uniunea Europeană. La fel cum nu voi tolera ca vreun român să mai fie discriminat oriunde în lume. Statul român își va reafirma rolul de protector al românilor oriunde s-ar afla. Și invit diaspora românească să se alăture proiectului nostru privind renașterea demnității naționale.
În relația cu guvernul Statelor Unite, trebuie să depunem eforturi suplimentare pentru îndeplinirea cerințelor din Visa Waiver, astfel încât, în 2025, să avem șanse reale ca românii să nu mai călătorească cu vize peste Ocean.
Un alt obiectiv central în relația cu Statele Unite va fi sprijinirea adoptării în cel mai scurt timp a legislației specifice privind Securitatea Mării Negre, în așa fel încât proiectele României la Marea Neagră să beneficieze de sprijin american.
În politica de vecinătate, vom acorda o atenție deosebită fraților noștri de peste Prut. România va susține cu toată forța parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Vom continua să asigurăm toate resursele necesare pentru ca administrația pro-europeană și poporul Republicii Moldova să reziste în fața amenințărilor rusești.
România este și va rămâne garantul integrării europene a Republicii Moldova, a securității și stabilității sale! În ceea ce privește războiul din Ucraina, România își va menține poziția față de invazia ilegală declanșată de regimul criminal al lui Vladimir Putin. Vom continua să oferim tot suportul nostru, vom deveni un actor și mai activ la nivelul organizațiilor internaționale și vom căuta să devenim un pilon central în procesul de reconstrucție a Ucrainei.
Dincolo de asta, eu cred cu tărie că România trebuie să se deschidă către lume. Parteneriatele strategice cu Coreea de Sud și Japonia ne arată că țara noastră poate conta și pe alte continente. Relațiile apropiate cu Israel sau Turcia ne demonstrează că putem avea prieteni adevărați și în alte părți ale lumii. O viziune pentru națiune este aceea în care se fructifică toate oportunitățile pentru țara ta. Iar ca viitor prim-ministru voi folosi toate relațiile țării noastre în lume pentru a aduce avantaje economice și progres românilor.
„Voi fi dușmanul oricărui politician care va alege să murdărească România”
Experiența politică m-a învățat că onoarea de a conduce destinele acestui popor este însoțită cu multă responsabilitate. Nu există mândrie mai mare decât să construiești pentru țara ta. Voi fi însă dușmanul oricărui politician care va alege să murdărească România. Voi fi dușmanul oricărui politician care va alege să trateze cu dispreț seniorii acestei țări. Voi fi dușmanul oricărui politician care va considera că România nu poate și nu trebuie să ofere un viitor copiilor ei. Istoria nu ne va ierta dacă nu vom reuși să profităm de acest moment istoric. Dar, pentru asta, avem nevoie de stabilitate și de lideri asumați.
Vreau să fiu foarte clar: Locul României este în Uniunea Europeană și NATO! Din 2004, suntem protejați de cea mai mare alianță militară din lume. Din 2007, Uniunea Europeană ne-a asigurat peste 50 de miliarde de euro, bani cu care România a putut să se dezvolte. Dacă alți lideri au altă alternativă de a dezvolta România, să facă un pas în față. Să le spună românilor care sunt soluțiile lor. Altfel, prin minciuni, urlete și manipulare, nu poți dezvolta o țară. O poți doar îngropa. Știți bine că ura și dezbinarea nu mă caracterizează. Eu sunt aici să construiesc pentru români, este timpul ca România să se ridice prin respect și demnitate. Dacă alți lideri au alte alternative de a dezvolta România, să facă un pas în față.
Prin minciuni și urlete nu poți dezvolta o țară, o poți dezbina.
Orban le-a împărțit trandafiri roșii liberalilor, în Parlament. Ciucă: Când ați fost premier cu PSD, vă plăceau trandafirii
ACTUALIZARE 12:28 Ludovic Orban le-a împărțit trandafiri roșii parlamentarilor liberali aflați joi în ședință comună pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. Reacția fostului premier Nicolae Ciucă nu a întârziat să apară.
Ludovic Orban, fost premier PNL și actual președinte al partidului Forța Dreptei, a împărțit trandafirii roșii tuturor liberalilor, în semn de protest față de alianța dintre PNL și PSD. Nu a fost sărit nici fostul premier Nicolae Ciucă. După ce Orban i-a lăsat o floare pe pupitru, Ciucă i-a dat replica: „Când ați fost premier cu PSD, vă plăceau trandafirii”.
Momentul a durat câteva minute, timp în care Marcel Ciolacu și-a oprit discursul. Gestul lui Orban a stârnit unele aplauze, moment în care Ciolacu a afirmat: „Presupun că îl aplaudați pentru cele întâmplate în timpul pandemiei, la Unifarm”.
ACTUALIZARE 12:23 Circ în Parlament. Șoșoacă a acaparat microfonul din plen: „Vreau să-i spun colegului de la USR că mi-am extins VPN-ul la India, Brazilia - în curând vom intra și în BRICS (alianța statelor Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud - n.r.)... Dvs. m-ați provocat. Nu este vorba nici de Moscova, nici de nimic, dar mi se pare corect să mi se acorde două minute exclusiv mie, pentru că sunt unica opoziție din Parlamentul României. Mulțumesc frumos”.
ACTUALIZARE 12:03 Patriarhul Daniel l-a așteptat pe Marcel Ciolacu la intrarea în Parlament și l-a însoțit la intrarea în sală.
VIDEO Ciolacu l-a pupat și l-a îmbrățișat pe „nea Petrică” pe holurile Parlamentului
ACTUALIZARE 12:00 Marcel Ciolacu și-a luat la revedere și l-a îmbrățișat pe holurile Parlamentului pe Petre Daea, înainte de ședința de învestire a Guvernului.
USR a adus în Parlament „roata dezastrelor”
ACTUALIZARE 11:55 „Roata dezastrelor” - este numele dat rotativei de USR, în ziua în care Guvernul Ciolacu se pregătește de învestire. Aleșii opoziției au venit în Parlament cu o roată asemănătoare ruletelor de la jocurile de noroc, prin care, spun ei, au ilustrat nenorocirile aduse de Coaliția de guvernare. Partidul spune că parlamentarii săi vor vota împotriva Guvernului Ciolacu.
USR transmite că, „indiferent cum se rotesc PSD şi PNL în ministere, românii se confruntă tot scumpiri, facturi majorate, dobânzi uriaşe, în timp ce clientela de partid se bucură de pensii speciale, funcţii publice plătite cu mii de euro pe lună, contracte pe blat”.
„Coaliţia dezastrelor s-a constituit, ziceau ei, pentru a rezolva crizele majore şi pentru a face reforme consistente. N-au făcut nicio reforma reală, ratând tot ce se putea rata, n-au rezolvat nicio criză, ba au mai reuşit să provoace greve în mai multe sectoare de activitate. (...) Pe plan politic, cele întâmplate recent sunt dovada că PNL poate guverna doar alături de PSD cu care împărtăşesc foamea eternă de bani şi funcţii”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.
USR spune că nu va vota guvernul condus de Marcel Ciolacu, „cel care nu şi-a gasit un loc de muncă vreo 10 ani după ce a absolvit în mod dubios o facultate începută oricum cam târziu”. ”USR a propus reforme reale în toate domeniile critice, dar proiectele noastre sunt ţinute la sertar”, mai spun cei de la USR.
Kelemen Hunor: UDMR nu va vota nici pentru, nici împotrivă, la învestirea Guvernului Ciolacu
ACTUALIZARE 11:50 UDMR nu va vota nici pentru, nici împotrivă, la învestirea Guvernului Ciolacu, ci va fi în sală şi va spune: „Prezent, nu votez, aveţi majoritate, spor la treabă!”, declară la RFI preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor.
El afirmă că până în 2024, UDMR nu va oferi sprijin parlamentar Executivului PSD-PNL, dar precizează că unele proiecte ar putea fi votate. „Dacă veţi vedea că noi votăm de exemplu măsurile care au fost adoptate acum trei-patru săptămâni în Guvern, de austeritate, ăsta nu este un sprijin pentru Guvernul Ciolacu, este o consecvenţă a ceea ce am făcut şi o asumare a ceea ce am făcut până azi”, a explicat liderul UDMR, potrivit News.ro.
Cât despre faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a dat mâna cu el la consultările de la Cotroceni, liderul UDMR a spus: „Daţi-mi voie să-l parafrazez pe Peter Esterhazy, un scriitor contemporan, a murit acum câţiva ani: ”De la un anumit nivel în sus nu cobori sub un anumit nivel”.
Kelemen Hunor spune că UDMR nu va vota Guvernul Ciolacu: „Nu va vota acest Cabinet, n-are cum să voteze. Nici nu putem să votăm împotrivă, că nu suntem ipocriţi. Mâine sigur că începe activitatea acest Cabinet, în care sunt oameni cu care am lucrat până azi foarte bine, deci nu se poate nici să votăm, nici să votăm împotrivă, ar fi cam ilogic ce am face. Deci vom fi în sală şi vom spune: „Prezent, nu votez, aveţi majoritate, spor la treabă!”.
Liderul UDMR declară că formaţiunea sa nu va oferi sprijin parlamentar Guvernului Ciolacu, în următorul an şi jumătate: „Nu, este exclus, au majoritate, deci n-au nevoie de sprijin parlamentar”.
Știrea inițială
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, în şedinţă comună, pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. UDMR a anunţat că va participa la şedinţă, dar nu va vota. Chiar şi aşa, PSD şi PNL au majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului.
Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciolacu au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind aviz pozitiv.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 234 de voturi favorabile. Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă.
AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă. Președintele UDMR a declarat marți că membrii formațiunii pe care o conduce nu vor vota joi, în Parlament, Guvernul Ciolacu.
Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.
Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Lista Guvernului Ciolacu
Premier: Marcel Ciolacu
Secretarul General al Guvernului: Mircea Abrudean
Vicepremier PSD: Marian Neacșu
Vicepremier PNL: Cătălin Predoiu
Miniștri PSD
Transporturi - Sorin Grindeanu
Fonduri Europene - Adrian Câciu
Agricultură - Florin Barbu
Economie și Turism - Radu Oprea
Apărare - Angel Tîlvăr
Familie si Tineret - Gabriela Firea
Digitalizare - Bogdan Ivan
Muncă - Marius Budăi
Sănătate - Alexandru Rafila
Miniștri PNL
Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu
Ministerul Finanțelor: Marcel Boloș
Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
Ministerul de Externe: Luminița Odobescu
Ministerul Dezvoltării: Adrian Veștea
Ministerul Mediului: Mircea Fechet
Ministerul Educației: Ligia Deca
Ministerul Culturii: Raluca Turcan
Ministerul Energiei: Sebastian Burduja
Editor : G.M.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News