Parlamentul cere revocarea directorului Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu. Nemulțumirile sunt legate de criza polițelor RCA, însă au apărut și după scandalul naționalizării pensiilor private.
Birourile Permanente reunite ale Parlamentului discută marţi raportul comisiilor economice şi de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului privind revocarea din funcţie a şefului Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, din cauza modului în care ASF a gestionat criza de pe piaţa RCA din 2016.
Membrii comisiilor au constatat că „preşedintele ASF nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale pe care domnia sa le avea în exercitarea mandatului, motiv pentru care au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună spre dezbatere, în şedinţă comună a celor patru comisii, propunerea de revocare a domnului Negriţoiu Mişu din funcţia de preşedinte al ASF. În urma analizării propunerii de revocare a domnului Negriţoiu Mişu din funcţia de preşedinte al ASF, membrii celor patru comisii au constatat că reputaţia domnului Negriţoiu Mişu, preşedintele ASF, este iremediabil afectată de imaginea nefavorabilă creată în piaţa de asigurări”, se arată în raportul comisiilor.
Potrivit raportului, Mişu Negriţoiu nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute în legea de funcţionare a ASF, motiv pentru care comisiile parlamentare au hotărât, cu majoritate de voturi (o abţinere şi un vot neexprimat al unui parlamentar aflat în conflict de interese) să înainteze plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului propunerea de revocare a lui Negriţoiu din funcţia de preşedinte al ASF, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.
După discutarea în Birourile Permanente reunite, raportul va fi supus votului plenului, în urma căruia Mişu Negriţoiu şi-ar putea pierde funcţia. Şedinţa BPR este programată la ora 14.30.
Ținând cont că Liviu Dragnea și-a exprimat nemulțumirea legat de acesta, iar coaliția PSD-ALDE este majoritară în Parlament, se pare că revocarea directorului ASF este mai degrabă o problemă de timp.
Deocamdată Mișu Negrițoiu nu a oferit o reacție.
Recent, compania NN a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. Amenda este de 1% din capitalul social al companiei, 750.000 de lei. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.
NN a trimis un mesaj clienților săi, înainte de Paște, în care a avertizat că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să se informeze despre contextul pieței. Era vorba despre pilonul II, care este obligatoriu pentru angajații în vârstă de până la 35 de ani și opțional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani.
Informația a fost negată de Ministerul de Finanțe. De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a criticat, decizia administratorului de pensii private de a se adresa clienţilor printr-un e-mail prin care îi avertiza despre eventualitatea unei naţionalizări a pensiilor private, acuzând că este o poziţie "excesivă şi neavenită".