Zece, unsprezece, respectiv doisprezece angajaţi sunt zilnic la dispoziţia senatorilor Marius Nicoară, Haralambie Vochiţoiu şi Liviu Pop. Datele au fost furnizate, la solicitarea Digi24, de Senatul României. Cei trei sunt parlamentarii deserviţi de cei mai mulţi subalterni.
Liviu Pop: Nu sunt deloc mulți angajați. Colegiul meu este situat în Maramureșul istoric. Cei cu convenții sunt la 300 de lei și sunt oameni tineri. Toate angajările sunt în cuantumul sumei pe care o am din suma forfetară, cei 5.400 de lei.
Printre angajaţii senatorului Haralambie Vochiţoiu sunt ingineri, medici sau chiar artişti.
Haralambie Vochițoiu: De exemplu, Rafael, vocea formației Iris, mă ajută pe zona culturală și a făcut un proiect de lege prin care sperăm ca la emisiunile de la televiziunea publică și la radio, măcar 40% din muzică să fie românească.
Parlamentarul, care primeşte lunar pentru cheltuielile de personal 2.478 de lei, susţine că nu banii îi motivează pe subalternii săi.
Haralambie Vochițoiu: Nu ăsta e criteriul pentru care stau la mine, ca să fim sinceri până la capăt. Dorința de a lucra în cabinetul senatorial este legată de prestigiu.
Se pare că lucrurile stau cu totul altfel în cazul unui alt ales - senatorul Sebastian Grapă a decontat într-o lună pentru cei trei angajaţi, 8.000 de lei. De doar jumătate din această sumă are nevoie parlamentarul Voinea Florea, pentru tot atâţia colaboratori.
Voinea Florea: Eu îi platesc în funcție de pregătirea lor profesională. Am un referent și o șefă de cabinet cu studii superioare. Vin, participă la audiențele mele, mă țin la curent cu ce se întâmplă în colegiul meu, și mai am angajat de o lună de zile un șofer.
În total, statul alocă pentru salariile angajaţilor din birourile senatorilor, într-o singură lună, aproape 780.000 de lei.
La Camera Deputaţilor, suma cheltuită lunar pentru personalul din teritoriu se ridică la 1,8 milioane de lei. Aici, campioni în privinţa numărului de salariaţi sunt Titi Holban, cu 11 angajaţi şi deputaţii Bonis Istvan şi Ninel Peia cu câte 10. Sunt însă şi deputaţi care se descurcă cu un singur ajutor. E cazul lui Valentin Blănaru sau a lui Vasile Drăguşanu. Potrivit legii, banii pentru plata acestor angajaţi sunt incluşi în suma forfetară. Valoarea acesteia poate ajunge într-o lună la 10.000 de lei.