FOTO: MediafaxFoto
Puțin peste jumătate dintre propunerile depuse au fost promulgate. Restul fie nu au fost dezbătute, fie au fost respinse. În plus, Guvernul legiferează în continuare în locul Parlamentului. Peste 50% din actele normative adoptate sunt de fapt ordonanţe.
Dintre toate propunerile uitate prin sertare, cea mai mare promisiune neonorată a aleşilor este votul prin corespondenţă.
„O lege, pe care toate partidele au promis că o vor adopta, cea privind votul prin corespondență. Sunt nemulțumit de modul în care e gestionat acest proiect”, declara, în mai, președintele Klaus Iohannis.
De fapt, aleşii nu au gestionat nimic. Au depus mai multe proiecte care să-i ajute pe românii din străinătate să voteze. Comisia pentru Cod Electoral, condusă de un liberal, nu l-a dezbătut pe niciunul.
În schimb, aleşii nu au uitat să voteze pensii speciale pentru ei şi pentru funcţionarii parlamentari.
Şi nici nu s-au dat înapoi de la a-şi salva colegii de anchetele DNA. În cazul lui Victor Ponta, Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely au blocat începerea urmăririi penale. Iar în cazul lui Dan Şova şi a lui Ion Ochi s-au opus arestării.
La capitolul libere, aleşii stau bine. Au avut aproape trei săptămâni de vacanţă în primăvară pentru că şi-au legat liberele de Paştele Ortodox cu cele de Paştele Catolic. Au mai avut liber de 1 mai şi de Rusalii.
Totuşi, senatorii şi deputaţii au reuşit să adopte câteva legi de importanţă foarte mare, cum ar fi Codul Fiscal, prin care TVA scade de anul viitor la 19%, iar TVA pentru alimente a scăzut deja la 9%.
Aleşii au dublat şi alocaţiile pentru copii. Au adoptat Codul Silvic, legea finanţării partidelor, pe cea a alegerilor locale şi parlamentare.