Una dintre legile care au stârnit controverse este cea care le oferă avocaţilor superimunitate. Procurorii nu pot să pună sub sechestru sau să ridice calculatoarele ori documentele care ar putea ajuta într-o anchetă. Actul normativ s-a tot plimbat prin Parlament, a fost retrimis la Comisia Juridică şi acolo a rămas. Aleşii l-au făcut uitat. Ezitarea deputaţilor a fost generată de numeroasele critici aduse legii.
„Avocaţii trebuie să accepte că sunt obligaţi să răspundă pentru faptele lor, ca alte persoane,” spune Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.
O altă lege criticată a fost cea prin care se schimbă modul de numire a procurorilor şefi. Actul normativ propus de Călin Popescu Tăriceanu prevede ca desemnarea să fie făcută de breaslă, fără intervenţia preşedintelui şi a ministrului Justiţiei.
„Am rămas surprins de punctul de vedere al CSM-ului care pe de o parte vorbește ori de câte ori are ocazia, și bine face, de necesitatea indepenței justiției, propunerea mea e tocmai de a acorda o independență și mai mare numirilor la nivelul procurorilor și judecătorilor și a scoate aceste numiri de sub zona politică,” declară Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.
Deputaţii au făcut legea uitată şi au adoptat-o tacit, adică fără dezbatere. Apoi au trimis-o la Senat care nu s-a mai ocupat de ea până la vacanţă.
„Nu a putut fi discutată în comisia juridică pentru că am avut o lună de deplasare în teritoriu, comisia nu s-a putut întruni,” spune Gabriel Andronache, deputat PNL.
Şi propunerea de modificare a legii fumatului a fost dată uitării. Senatorii au votat redefinirea spaţiului închis.
„Din punctul meu de vedere, spațiul public închis e împrejmuit de jur împrejur. În schimb, potrivit actualei reglementări, nu se putea fuma la nicio terasă care avea două laterale. O terasă nu poate fi spațiu public închis,” precizează Daniel Fenechiu, deputat.
Deputaţii nu au îndrăznit să dezbată actul normativ atâta vreme cât societatea e împărţită în două, unii cer reguli mai puţin stricte privind fumatul, alţii apără legea adoptată în primăvară.
În privinţa actului normativ care dezincriminează conflictul de interese, parlamentarii au făcut un gest inexplicabil. Au contestat la Curtea Constituţională legea pe care tocmai o adoptaseră cu o singură abţinere.
„Atât i-a dus capul. Mai mult nu am ce să comentez. O să îi întreb pe cei doi lideri de grup de la noi,” spune Alina Gorghiu.
„Îmi asum că nu am fost atent. Mi se pare un demers nefericit. Nu văd ce efecte pot să aibă, doar subiecte de discuție,” declară Liviu Dragnea.
Toate aceste legi ar trebui adoptate sau respinse în septembrie. Cel târziu la mijlocul lunii octombrie, aleşii intră din nou în campanie electorală.