Imediat după 1989, Marton Arpad a dat scena teatrului pe cea politică. Acum este un veteran, cu șapte mandate consecutive de parlamentar, din partea UDMR. „Înainte de a intra în Parlament am fost actor. Un actor care, timp de 25 de ani, nu a mai fost pe scenă, chiar dacă are aptitudinile pe care le-a dobândit de-a lungul anilor, îşi iese din mână. La fel şi un chirurg”, spune acesta.
Politicianul se gândeşte deja la următoarele alegeri: „Dacă Uniunea (Democrată a Maghiarilor din România - n.r.) crede că e bine să fiu în grup, voi mai încerca un mandat.”
Cu vechi ştate prin Parlament este şi fostul lider liberal, Crin Antonescu. Acesta a intrat în legislativ în 1992 ca deputat, mandat pe care şi l-a păstrat şi în 1996, 2000 şi 2004. În 2008, a schimbat Camera Deputaţilor cu Senatul, pe care l-a şi condus ca preşedinte. În 2012 el trăgea, chiar, un semnal de alarmă cu privire la timpul petrecut de unii aleşi în Legislativ.
„Mulţi dintre noi suntem parlamentari de multă vreme. Eu unul am împlinit 20 de ani, ceea ce e enorm. Oricare dintre noi, ca parlamentari, poate fi contestat, poate fi criticat, poate fi atacat. Oricare dintre deciziile unui Parlament poate fi discutată public, poate fi criticată, poate fi contestată”, a spus Crin Antonescu, senator PNL.
Un veteran al parlamentului este şi fostul coleg de partid al lui Crin Antonescu, Varujan Vosganian. Este unul dintre cei pentru care procurorii DNA au cerut, fără succes, de două ori încuviinţarea începerii urmăririi penale. Ultima oară colegii au fost impresionaţi de rugăciunile lui Varujan Vosganian și au spus „Nu” cererii anchetatorilor.
Cu vechime în Parlament este şi deputatul UDMR Antal István, care şi-a abandonat cariera de inginer în 1992, la 44 de ani. Acesta este de părere că „după ce stai unul, două, trei mandate, deja te uzezi așa de mult, încât nu mai ai nimic de spus. Cred că după 20 de ani în politică eşti ca o piatră uscată şi nu mai ai nimic de spus.”
Pe parcursul unui mandat, un parlamentar beneficiază de cazare gratuită în Bucureşti, indemnizaţie de peste 4.500 de lei, sumă forfetară de aproximativ 10.000 de lei, diurnă, maşină cu şofer.
Cristian Sorin Dumitrescu, Costică Canacheu şi Bogdan Niculescu Duvăz sunt alţi parlamentari cu multă vechime în Legislativ. La capitolul succese în materie de legiferare, niciunul nu se poate lăuda cu vreo reuşită de proporţii.