Costică Canacheu, deputat PNL: „Am preluat cred că de la bunicul meu matern care a fost implicat în politică şi primar în perioada interbelică în Cadrilaterul românesc. Am avut ce să moştenesc şi am avut şi oarece chemare, vocaţie”.
Aşa îşi explică deputatul PNL Costică Canacheu cariera de 17 ani în Parlament.
„Nu mi-e ruşine de ce am făcut, dar nu pot să spun că e o performanţă”, adaugă el.
În 2016, vrea să cedeze fotoliul de parlamentar unui tânăr din partid.
Deputatul UDMR Antal István şi-a abandonat cariera de inginer în 1992, la 44 de ani: „Am foarte mult neîmpliniri vă pot spune. Am avut şi am, cred, ştiu eu, în fiecare legislatură şi câte o satisfacţie, atunci când colegii mei acceptă câte un amendament din partea mea”.
Acum, la 67 de ani, se gândeşte să se retragă. Este unul dintre parlamentarii care ar putea beneficia de pensiile speciale, pe care aleşii se pregătesc să şi le voteze: „Am împlinit o anumită vârstă...Nu mai candidez. Să vină noua generaţie!”.
Puiu Haşotti a devenit parlamentar PNL de Constanţa în 1996. Îşi aminteşte şi acum campaniile electorale din anii 90: „Am fost alungaţi cu pietre, cu jumătăţi de cărămidă, cu tot felul de elemente contondente. Sigur, nu am fost loviţi, dar am reuşit să fugim”.
În cei 19 ani de carieră parlamentară, constănţenii i-au reproşat cel mai des politica alianţelor PNL.
Cu vechime în Parlament sunt şi Crin Antonescu, Vasile Blaga, Ecaterina Andronescu, Bogdan Niculescu Duvăz ori Marko Bella.
Astăzi, 276 de parlamentari se află cel puţin la al doilea mandat. Iar trei deputaţi şi doi senatori ocupă fotolii în Parlament din 1990. Ei ar putea primi pensii speciale de până la 4000 de lei, în funcţie de numărul de mandate în Parlament. Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor.