Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege de aprobare a OUG 14, ordonanță prin care Guvernul Grindeanu a abrogat controversata OUG 13 de modificare a Codurilor penale.
Actualizare 16.10. Deputații au început dezbaterile cu proiectele legislative care au propunere de respingere (aproape o sută la număr). De abia după ce vor fi epuizate acestea, aleșii ar putea discuta proiectul de lege de aprobare a OUG 14, fiind posibil ca votul final să fie dat în cursul zilei de marți.
Ședința de plen este condusă de vicepreședintele Camerei Rovana Plumb (PSD). Potrivit acesteia, și-au înregistrat prezența 211 deputați din totalul de 328.
-----
Plenul Camerei ar putea, tot astăzi, în ședința care începe la ora 16, să se pronunțe prin vot asupra OUG 14.
După votul din plen, legea de aprobare a OUG 14 poate fi atacată, de senatori și deputați, la Curtea Constituțională. Dacă nu se întâmplă acest lucru, legea pleacă la președintele Klaus Iohannis, spre promulgare.
Legea de aprobare a OUG 14 a fost votată săptămâna trecută în Senat. Între timp, au fost formulate în instanță mai multe cereri de suspendare și anulare a OUG 14 (detalii AICI și AICI). Dacă magistrații le acceptă, rămâne în vigoare OUG 13, cel puțin până la momentul în care Parlamentul ar repinge-o. Deocamdată, proiectul de lege privind respingerea OUG 13 se află la Comisia juridică a Senatului, fiind astăzi votată de senatorii-juriști. Senatul este în cazul OUG 13 prima Cameră sesizată.
Potrivit președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, legea de respingere a OUG 13 poate fi atacată, la fel ca legea de aprobare a OUG 14, la Curtea Constituțională. Nicolicea spune, însă, că „nimeni” din partea PSD nu va ataca legea.
„Cei care insistă ca o OUG abrogată să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, îşi asumă responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse. Să recapitulăm, premierul Grindeanu a vorbit de două soluţii: prorogare de termen şi abrogare. (...) Dar, pentru a nu exista discuţii, a cedat şi a acceptat punctul de vedere al preşedintelui şi anume să fie dată o ordonanţă de abrogare. (...) Din partea PSD, nu va exista nici un fel de contestaţie, dar cum a fost atacată OUG 14, persoanele respective credeţi că nu pot să atace în continuare?”, a declarat Nicolicea, după ședința fulger a Comisiei juridice.