Mişcarea România Împreună, noua construcţie politică a lui Dacian Cioloş a stârnit nemulţumiri în PNL. Liberalii spun că partidul fostului premier nu face decât să fărâmiţeze şi mai mult, dreapta. Întrebarea este: de la cine va lua Dacian Cioloş electorat? Părerile sunt împărţite. Unii cred că USR va pica victimă, alţii susţin că liberalii vor avea de suferit. Cât despre un proiect comun al Opoziţiei, lucrurile sunt incerte, cu doar un an înainte de alegeri.
Preşedintele executiv al PMP crede că partidul lui Dacian Cioloş va lua mai mult electorat de la USR, decât de la PNL şi anticipează că proiectul principal al Mişcării România Împreună va fi acelaşi cu cel al Uniunii Salvaţi România - lupta anticorupţie. Eugen Tomac susţine că electoratul interesat de această temă nu e mare, 8%. Aşadar culoarul pe care se bat cele două partide, spune liderul PMP, este unul foarte ingust şi nu dă mari şanse noii structuri politice.
Eugen Tomac, preşedinte executiv PMP: Pot face o scurtă comparaţie cu evoluţia lui MRU, tot fost premier, creditat foarte bine în notorietate şi credibilitate, dar care nu a reuşit să lanseze un proiect politic. O structură politică nouă este foarte greu să fie creată la ora actuală.
Totuşi, Eugen Tomac crede că, atunci când va fi cazul, partidele anti-PSD se vor coaliza.
Eugen Tomac, preşedinte executiv PMP: Sunt convins că la momentul oportun, viaţa ne va obliga să stăm la aceeaşi masă, dacă vrem să obţinem rezultate reale şi să trimitem PSD-ul în Opoziţie.
Liberalii sunt supăraţi foc însă. Consilierul lui Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fost ministru în Cabinetul Cioloş, a anunţat că se retrage din Asociaţia România 100: „Orice nouă construcție politică neclarificată doctrinar confuzează electoratul, un electorat sufocat de modelul populist promovat de PSD-ALDE, canibalizează opoziția de astăzi, mai ales USR. Voturile se vor risipi. Plătim un preț prea mare”.
Alina Gorghiu, fost președinte PNL: Regret şi în ziua de astăzi, dacă puteţi să vă imaginaţi, regret că nu l-am auzit mulţumind PNL nici în ziua de astăzi. Orice nouă formulă politică în afara PNL nu ajută decât la fragmentarea opoziţiei. Aştept să văd de la domnul Cioloş şi altceva decât cuvinte mari. Evident că niciodată nu este prea târziu, dar cu Dacian Cioloş nu se ştie niciodată.
Politologul Andrei Ţăranu consideră că liberalii au motive să fie supăraţi, pentru că de la ei va lua voturi Dacian Cioloş.
Andrei Ţăranu: Acest electorat probabil că va rămâne fidel USR-ului, care USR se radicalizează înspre lupta anticorupţie. Ce-i rămâne României Împreună este să ia electorat de la PNL. 5.23 De aici probabil şi supărarea celor de la PNL care s-au simţit trădaţi de domnul Cioloş.
Singurii care se bucură de apariţia noului partid condus de Dacian Cioloş sunt cei de la USR.
Ionuţ Moşteanu - vicepreşedinte USR: Eu salut intrarea în politică a prietenilor noştri de la Mişcarea Împreună. 0.37 Atât noi, cât şi ei avem acelaşi ADN. 1.16 Este posibilă în acest moment chiar o fuziune cu partidul lui Dacian Cioloş? Este posibilă, dar nu este probabilă în perioada următoare.
Anul viitor vor fi două runde de alegeri - europarlamentare şi prezidenţiale. Iar în 2020, vor fi alegeri locale şi parlamentare.