Anul viitor e un an cu multe rânduri de alegeri electorale: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Tot anul viitor se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Pentru că poate deveni un veritabil agent electoral, numele lui Avram Iancu e foarte des prezent în acțiunile și discursurile celor de la AUR, care nu ratează nicio ocazie pentru a-l pomeni pe Crăișorul Munților.
Partidul condus de George Simion încearcă de ceva vreme să modifice în Parlamentul României jurământul de credință al aleșilor neamului. Ultima tentativă a avut loc la o recentă ședință a conducerii Parlamentului, mai exact la cea din 20 iunie, acolo unde a participat și George Simion. Care a încercat, fără succes, să-și convingă colegii din majoritatea parlamentară de necesitatea modificării jurământului de credință al parlamentarilor. Inițiativa nu e nouă. Un proiect de lege depus încă din anul 2021 la Senatului României și semnat de mai toți parlamentarii AUR propune modificarea jurământului de credință al deputaților și senatorilor.
Articol unic - La art. 3 al Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, se introduce un nou alineat, alin. (2^), care va avea următorul conţinut:
„(2^) Jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor se poate completa în încheiere, funcţie de convingerile individuale ale fiecărui deputat şi senator, cu formula: «Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită!»"
"Este înregistrat la Senatul României cu numărul B547/2021, din ce am înțeles nu a primit număr de lege până acum, am dori înregistrarea și introducerea în circuitul de dezbateri”, le-a reamintit deputatul AUR Georgel Badiu celor din conducerea Parlamentului. George Simion a plusat și le-a explicat colegilor săi că “e un citat din Avram Iancu”. “Ar merge și unul din Ștefan Cel Mare, ar merge”, a reacționat imediat deputatul Liviu-Ionuț Moșteanu, de la USR. Proiectul nu a obținut voturile necesare pentru a putea intra în dezbaterea parlamentară. Dar probabil că exact asta și-au dorit cei de la AUR, care vor avea acum încă un motiv pentru a-și construi discursul politic naționalist.
“O rană veche, uriaşă şi vie, care stă deasupra noastră ca un cer mustrător”
De reținut sunt argumentele invocate de parlamentarii AUR în expunerea de motive a propunerii de modificare a jurământului. “Avram lancu şi-a sanctificat viaţa, crucificându-se pe nevoile şi suferinţa compatrioţilor, singura lui avere şi bucurie fiind fericirea Naţiunii sale, care, din nefericire, nu s-a împlinit în timpul vieţii sale şi nici după moartea sa. Avram lancu, acest Crai al Munţilor, ne-a lăsat moştenire cel mai frumos testament: ..”Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire.îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decembrie. Avram lancu, avocat". Testamentul lăsat de Eroul Naţiunii Române şi neîmplinit până acum este o rană veche, uriaşă şi vie, care stă deasupra noastră ca un cer mustrător, aşteptând răspunsul de mai bine de un veac”, se spune în expunerea de motive a inițiativei AUR.
De mai mulți ani, George Simion merge cu alai de partid la orice eveniment de omagiere a lui Avram Iancu. La Țebea sau oriunde în țară. A dezvelit busturi, a vizitat statui deja existente, a depus buchete și coroane cu flori, a organizat propriile mitinguri sau acțiuni populare la Țebea, la Alba Iulia, la Satu Mare, la Cluj, la Carei, la Roșia Montana. Într-un acțiune de partid la Alba Iulia, din anul 2020, George Simion se compara chiar cu Avram Iancu. “Pentru libertate a luptat și Avram Iancu. Pentru libertate a luptat și Horea, Cloșca și Crișan. Pentru libertate trebuie să luptăm și noi. Pentru că scopul ei e prea sfânt. Astăzi, cumva, se încerca supărarea Crăișorului Munților prin îngrădiri”, afirma Simion în discursul său din 2020. Un an mai târziu, la Țebea, George Simion spunea: “Avram Iancu suntem toți. Mai mult ca niciodată trebuie să luptăm pentru libertate. Atunci când scuturăm gorunul, atunci când dăm chemare să veniți cu toți, cu mic, cu mare, pentru că noi suntem singura speranță a românilor să nu-și piardă libertatea”.