Mare parte dintre cei care i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis solicitările societăţii civile sunt de acord cu numirea unui tehnocrat în fruntea guvernului. Dar numai ca o soluţie pe termen scurt.
„Nu am ieşit doar să schimbăm nişte oameni cu alţi oameni. Cred că mesajul străzii a fost clar: am cerut o schimbare de fond a modului în care se face politică, nu doar a oamenilor care joacă nişte roluri.”, spune Andreea Petruţ, activist civic.
Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România este de părere că „oamenii incompetenţi trebuie schimbaţi, iar ăsta e un mandat politic. Eu sunt sigură că domnul Cioloş poate găsi experţi competenţi”.
În opinia reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale, simpla numire a unor specialişti neangajaţi politic în fruntea ministerelor nu e suficientă.
„Trebuie profitat mai mult de această victorie şi trebuie ca această mulţime neorganizată să treacă la stadiul următor şi să existe în România o mişcare politică creată de jos în sus, nu de sus în jos, cum au fost toate până acum.”, a mai adăugat Alina Mungiu-Pippidi.
Reprezentanţii societăţii civile la consultările purtate la Palatul Cotroceni au revendicări clare, care trebuie rezolvate până la finalul anului: scăderea pragului electoral la doi la sută şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Altfel, ameninţă că vor ieşi din nou în stradă.
„Renunţarea la anticipate nu rezolvă problema, demisia guvernului nu rezolvă problema, numirea unui guvern de bun-simţ nu rezolvă problema pentru care oamenii au ieşit în stradă. Trebuie în primul rând o reformă electorală. Şi ăsta e primul semn dacă, într-adevăr, clasa politică a înţeles ceva sau nu.”, a spus Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tinerilor din România.