Declaraţia a fost făcută de asistentul adjunct al secretarului american de Stat pentru Europa si Eurasia, în timpul unei audieri din Congresul american.
Oficialul de la Washington a refuzat să spună despre cine este vorba sau câţi demnitari s-ar afla pe lista respectivă.
Hoyt Brian Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia: Există oficiali guvernamentali sau foşti oficiali guvernamentali din România şi Bulgaria, cărora nu li se permite să călătorească în Statele Unite, din cauza unor suspiciuni de corupţie.
Dana Rohrabakherner, preşedintele subcomisiei pentru Afaceri Europene si Eurasia din Camera Reprezentanţilor: Dacă ne-aţi trimite lista cu aceste persoane, ar fi grozav. Vă rog să vă asiguraţi că vom primi această listă.
Hoyt Brian Yee: Nu vă pot trimite o listă, domnule. Vă pot spune ce număr de persoane sunt vizate.
Dana Rohrabakherner: Nu ne puteţi trimite numele lor?
Hoyt Brian Yee: Trebuie să verific dacă vă pot da aceste informaţii care nu sunt de uz public. Numele lor nu pot fi făcute publice.
Cel puţin unul dintre foştii demnitari români care au interdicţie de călătorie în Statele Unite este fostul premier Adrian Năstase. În aprilie 2012 i-a fost retrasă viza de călătorie, cu două luni înainte de condamnarea sa definitivă.
MAE: Nu am fost informaţi în legătură cu interdicţia aplicată unor români de a intra în SUA
Ministerul de Externe precizează că nu a fost informat în legătură cu interdicţia aplicată unor cetăţeni români de a intra în SUA, precizând că refuzurile de acordare a vizei de intrare în Statele Unite se comunică doar persoanelor vizate.
„Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat în legătură cu interdicţia aplicată unor cetăţeni români de a intra în SUA. În baza procedurilor specifice consulare şi a legislaţiei privind protecţia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare în SUA se comunică direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetăţenilor români vizaţi, dacă există astfel de situaţii”, se arată în răspunsul MAE.
Citiți și: