Liderii Coaliției au purtat negocieri marți pentru noul Guvern Ciolacu. PNL și PSD și-au anunțat ministerele, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că negocierile cu PNL pentru ministerele din Guvernul Ciolacu au eșuat, nereușind să ajungă la un consens.
Lista Guvernului Ciolacu, însă fără UDMR, a fost anunțată marți seară.
Astfel, lista ministerelor din partea PSD care vor face parte din noul Guvern cuprinde Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei și Turismului, Ministerul Apărării, Ministerul Familiei și Tineretului, Ministerul Digitalizării, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.
În ceea ce privește PNL, vorbim de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul de Externe, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Ministerul Culturii și Ministerul Energiei.
Secretarul General al Guvernului va fi Mircea Abrudean. Vicepremierii vor fi Marian Neacșu, din partea PSD, și Cătălin Predoiu, din partea PNL.
Lista Guvernului Ciolacu
- Premier: Marcel Ciolacu
- Secretarul General al Guvernului: Mircea Abrudean
- Vicepremier PSD: Marian Neacșu
- Vicepremier PNL: Cătălin Predoiu
Miniștri PSD
- Transporturi - Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene - Adrian Câciu
- Agricultură - Florin Barbu
- Economie și Turism - Radu Oprea
- Apărare - Angel Tîlvăr
- Familie si Tineretb- Gabriela Firea
- Digitalizare - Bogdan Ivan
- Muncă - Marius Budăi
- Sănătate - Alexandru Rafila
Miniștri PNL
- Vicepremier și ministrul Afacerilor Interne: Cătălin Predoiu
- Ministerul Finanțelor: Marcel Boloș
- Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
- Ministerul de Externe: Luminița Odobescu
- Ministerul Dezvoltării: Adrian Veștea
- Ministerul Mediului: Mircea Fechet
- Ministerul Educației: Ligia Deca
- Ministerul Culturii: Raluca Turcan
- Ministerul Energiei: Sebastian Burduja
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat marți seară că negocierile cu PNL pentru ministerele din Guvernul Ciolacu au eșuat.
„Se face rocada în aceste zile, potrivit acordului politic semnat în 2021, este prevăzută schimbarea premierului și lucruri legate de această rocafă. E logic că se merge pe acest acord semnat. La fel de logic este să urmărești și restul acordului. Am impresia că și urmărirea respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor, în rest totul este în aer și cei doi parteneri au zis că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL și au spus că ei renunță la două ministere pentru UDMR. Logic lucrurile aici scapă într-o prăpastie. Dacă mergem pe un acord semnat în 2021 ar trebui să mergem pe această linie. Noi am discutat și colegii au spus că nu putem continua nici cu Ministerul Dezvoltării și Mediului. Eu am zis că nu e corect, că avem rezultate, că am lucrat profesionist, transparent și extrem de serios la toate ministerele. Nu putem să mergem mai departe fără Dezvoltare. Am mai făcut un pas, am arătat flexibilitate. Schimbăm oferta și spunem că mergem cu Mediul și alegem un alt minister pe lângă Mediu. Astăzi am făcut oferta să preluăm Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are atât Ministerul Dezvoltării, cât și Mediul. Nu poate renunța la niciunul dintre ministere. Marcel Ciolacu a oferit PNL trei ministere pentru a păstra UDMR la guvernare”, a mai declarat Hunor.
Președintele UDMR a mai spus că „lucrurile se opresc, fiindcă nu au reușit să ajungă la un consens”. „Regret enorm de mult, dar la impuse nu se poate lucra. Am arătat seriozitate, profesionalism, responsabilitate. Am făcut toate eforturile posibile și am arătat deschidere și flexibilitate în tot parcursul negocierilor. Până nu sunt trimise listele și programul de guvernare în Parlament nu se poate zice că s-a închis această etapă. Până mâine dimineață se poate schimba. Vedem ce se va întâmpla zilele viitoare”, a declarat Kelemen Hunor.
Editor : Bianca Chirilă