„Statul paralel” ar putea ajunge subiect de anchetă în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
dragnea si tariceanu

O nouă comisie parlamentară, cu ambiţiosul obiectiv de a devoala statul paralel, e pe cale să apară la Parlament. Înfiinţarea ei este propusă în raportul final al altei comisii parlamentare, cea privind alegerile prezidenţiale din 2009. Proiectul e sprijinit de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a avertizat în repetate rânduri că statul paralel există în politic, în economie, justiţie şi chiar media.

Coaliţia majoritară analizează ideea înfiinţării unei noi comisii de anchetă, de această dată privind aşa-numitul stat paralel. Propunerea se regăseşte în concluziile comisiei care a anchetat, vreme de 9 luni, alegerile prezidenţiale din 2009. Concluziile acestei comisii vor fi prezentate luni în plenul Parlamentului.

Noua comisie parlamentară de anchetă ar trebui înființată „pentru verificarea implicării unei grupări metastatale în controlul abuziv, nelegal şi nedemocratic asupra vieţii politice, economice şi sociale din România, precum şi asupra înfăptuirii actului de justiţie, în perioada 2004 -2017”, potrivit raportului Comisiei de pentru alegerile prezidențiale din 2009.

„Gruparea metastatală e ceea ce vorbesc eu de multă vreme, e statul paralel pe care îl vedem peste tot: în Parlament, partide, media, economie, justiție. Eu cred că nu putem să ne facem că plouă, că nu vedem ce se întâmplă cu anomaliile care s-au întâmplat în România. Că o să facem o comisie sau șapte nu știu, dar nu cred că trebuie să rămânem impasibili la realitatea asta deformată care s-a accentuat în România, și vedem că ies la suprafață informații din ce în ce mai îngrijorătoare”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu în weekendul care a trecut.

Noua comisie ar urma să aibă puteri sporite. Atât PSD, cât şi ALDE susţin modificarea legii, astfel încât nimeni să nu poată refuza audierea la o comisie a Parlamentului.

„Orice persoană este obligată să se prezinte în fața comisiei de anchetă. În cazuri excepționale, și doar cu acordul comisiei de anchetă, persoana citată poate să răspundă în scris formulând informațiile solicitate. Refuzul persoanelor citate de către comisia de ancheta de a se prezenta la audieri constituie infracțiune”, a detalia Oana Florea, președinta Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Astfel, situaţii precum cea în care şefa DNA sau fostul prim-adjunct al SRI refuză să vină la audieri în Parlament nu ar mai exista.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Eșec dureros pentru FCSB: eliminată din Cupa României. Gigi Becali: „Nici nu mai am poftă de...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei