În ciuda promisiunilor făcute de liderii politici, şi în acest Legislativ, femeile vor ocupa puţine locuri. Concret, mai puţin de 20 la sută dintre viitorii senatori şi deputaţi sunt femei.
Dacă analizăm listele de parlamentari ale formaţiunilor politice care au reuşit să intre în Legislativ, vedem că social-democraţii au trimis cele mai multe femei în Parlament. 52, adică 23 de procente.
Topul este completat de Uniunea Salvaţi România, care va fi reprezentat în Legislativ de opt femei, ceea ce se traduce în 18 procente din totalul aleşilor USR.
Liberalii au fost, însă, cei mai vocali atunci când a venit vorba de o mai bună reprezentare a femeilor în politică. Ba chiar au propus şi promovat o lege care obligă partidele politice să aibă cel puţin 30 la sută femei pe listele de candidaţi. Numai că PNL are, în total, 17 deputate şi senatoare, adică 17 procente din totalul parlamentarilor liberali.
Cel mai prost la acest capitol stă însă Mişcarea Populară, cu doar două femei în noua garnitură de aleşi.
Tragem linie şi vedem că, în total, în Parlamentul votat în 11 decembrie, cele 90 de femei din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, reprezintă aproape 20 la sută.
Oricum, suntem departe de a ajunge Suedia, statul european unde femile şi bărbaţii sunt prezenţi în număr aproape egal în zonele de decizie. E drept, nu mai suntem nici precum Ungaria, care, iată, este la coada clasamentului. România este acum la acelaşi nivel ca state precum, Bulgaria, Cehia și Slovacia.
La capitolul reprezentarea politică a femeilor în Parlament, ţara noastră este la 8 procente distanţă de media europeană. Oricum, există o evoluţie. În legislatura care a început în 2012 erau 11 la sută femei, asta şi din cauza sistemului uninominal mixt, folosit atunci. Iată, votul proporţional pe liste la care s-a revenit acum, aşa cum arată şi studiile, îmbunătăţeşte nivelul de reprezentare a femeilor.
Câte femei au trimis partidele în Parlament
- PSD: 23%
- PNL: 17%
- USR: 18%
- UDMR: 13%
- ALDE: 10%
- PMP: 8%
- Minorităţi: 23%
Reprezentarea de gen în Parlament
- bărbaţi: 80,65% ( 375 de mandate)
- femei: 19,35% ( 90 de mandate)
- Total: 465 parlamentari
Femei în Parlament, în ţările UE (2015)
Suedia:
Ungaria:
Bulgaria, Cehia, Estonia, Irlanda, Slovacia:
Reprezentarea femeilor în Parlament
- media europeană: femei: 27%, bărbaţi: 73%
- România: femei: 19%, bărbaţi: 80%
sursa datelor: Centrul Filia, Institutul European pentru Egalitate de Gen
Sursa: Digi24 TV