Nicușor Dan, primarul ales al Capitalei, a spus marți seară la Digi24 că îi pare rău că a pierdut aceste săptămâni, în care nu și-a putut preluat mandatul, pentru că ar fi încercat să rezolve o parte dintre problemele cu care se confruntă Bucureștiul. El a dezvăluit însă că primele trei lucruri la care va lucra sunt criza sanitară, problema căldurii și criza financiară a instituției.
„Am fost validat de două instanțe, s-a terminat cu cele 52 de contestații. Joi, la amiază, o să depunem jurământul - primari și consilieri generali”, a spus Nicușor Dan, la Digi24.
El răspuns unor critici venite din partea primarului în funcție: „Doamna Firea n-a înțeles încă funcționarea chestiunilor administrative, trebuie să existe un act de convocare al prefectului”.
„Întârzierea mandatului vine din acele apeluri pe care oameni din PSD le-au făcut. (...) Suntem la o lună de la alegeri, în acest interval am avut un primar, Gabriela Firea. Ce a făcut în această lună de mandat? N-am văzut nicio poziție publică, nici pe criza sanitară, nici pe Termoenergetica. Am avut un primar absent”, a completat el.
Nicușor Dan a mai spus că are doar „informații parțiale” despre ce s-a întâmplat în acest interval în Primăria Capitalei: „Am informații că în companiile municipale s-au semnat contracte colective de muncă, ca să fie mai greu ca oamenii ăia să fie dați afară, am informații că s-au făcut angajări pe posturi, pentru că oamenii ăia erau unii dintre apropiați care nu aveau definitivat contractul de muncă. O să le vedem când suntem acolo, în premieră presa o să aibă acces total”.
„Există voința politică pentru ca aceste companii municipale să fie desființate, voință politică exprimată de noua majoritate PNL-USR-PLUS”, a subliniat el.
Nicușor Dan: Datoriile de la PMB, de circa 4 miliarde de lei
Nicușor Dan a spus că cea mai grea problemă este „criza financiară” de la PMB: „există facturi întregi și drepturi care n-au fost plătite. La o estimare grosieră există o datorie curentă de vreo 4 miliarde de lei, care înseamnă practic un buget local”.
Cu privire la poluarea din Capitală și din Ilfov, noul primar a spus că nu există o stație corectă de monitorizare, pentru depistarea mai rapidă a poluatorilor și, în plus, PMB are un laborator mobil pentru care plătește anual mentenanță, dar pe care nu l-a folosit niciodată „din incompetență”.
„Nu cred că au acut vreun interes, pentru că în general poluatorii pe care i-a descoperit Garda Națională de Mediu nu sunt cine știe ce sfere de influență, sunt oameni care recuperează deșeuri, le ard. O altă parte a problemei sunt miile de locuri din București și Ilfov în care de depozitează ilegal gunoi. Asta este o problemă uriașă, pe care polițiile locale trebuie să le rezolve”, a completat Nicușor Dan.
El a adăugat că pe platforma bucurestiumilit.ro au fost semnalat numai în București peste 2.000 de locuri în care „de ani de zile se aruncă gunoi”.
„Primele trei urgențe” pe care vrea să le rezolve Nicușor Dan
Noul primar a vorbit și despre concedierile anunțate de Ilie Bolojan la Consiliul Județean Bihor. „O să facem evaluarea asta, fără discuție. Din fericire pentru domnul Bolojan, domnia sa a preluat un consiliu județean care nu era într-o situație financiară de aproape faliment în care ne găsim noi acum”.
„O să facem asta, numai că primele trei urgențe pe care îmi propun să le rezolvăm sunt: criza sanitară - unde n-a existat o colaborare între primărie, minister, DSP și celelalte instituții, asta trebuie inventată în momentul ăsta; termia - noi nu avem rezolvată și urmează iarna; și criza financiară - chiar azi au fost mai multe știri legate de anunțul Direcției de Asistență Socială din primărie, care a spus că nu are bani pentru a plăti indemnizația pentru persoanele adulte cu dizabilități. Pentru municipiul București astea sunt primele trei lucruri pe care urmează să le facem”, a subliniat Nicușor Dan.
Editor : G.C.