Nicolicea: Cei doi deţinuţi politici au sugerat întrebări preşedintelui: dacă pot torționarii să ocupe funcții de conducere
Data publicării:
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, care a condus delegaţia PSD la consultările de la Cotroceni, a declarat, vineri, că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea preşedintelui privind organizarea referendumului în data de 26 mai. El a explicat faptul că prezenţa celor doi deţinuţi politici în delegaţia PSD se justifică prin faptul că tema consultărilor a fost Justiţia, nu referendumul, iar deţinuţii au vrut să sugereze preşedintelui două întrebări. Acestea au aceeaşi temă: dacă la 30 de ani de la Revoluţie, ”persoane care pot fi catalogate drept torţionari pot să ocupe funcţii de conducere”, referindu-se la postul de procuror general ocupat de Augustin Lazăr. Ioan Muntean, fost deţinut politic la Penitenciarul Aiud, a declarat că i-a cerut preşedintelui revocarea lui Lazăr, şeful statului apreciind că „o să vadă”.
Eugen Nicolicea a explicat, vineri, după consultările de la Cotroceni, că cei doi deţinuţi politici l-au însoţit, având în vedere tema – respectiv Justiţia.
„Având în vedere tema din spaţiul public, au considerat că în această perioadă nu ar fi fost chiar indicat ca de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să se ocupă o persoană care avea funcţia de procuror şi era cea care avea posibilitatea se elibereaze înainte de termen deţinuţii de la Aiud şi în mod abuziv, susţin dânşii, unele pe unele persoane la respins de mai multe ori.
De asemenea, considerând că există posibilitatea conexiunii temei de consultări de astăzi, şi anume Justiţia, cu întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, cei doi au dorit să sugereze una sau două întrebări, toate vizând aceeaşi temă, şi anume dacă la 30 de ani de la Revoluţie, persoane care pot fi catalogate drept torţionari sau care au sprijinit torţionarii pot să ocupe funcţii de conducere atât de importante şi în special acea funcţie a procurorului general”, a declarat Nicolicea, după consultări, potrivit News.ro.
Cu privire la referendum, acesta a precizat: „Am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei, că Parlamentul, aşa cum a dat acel aviz din 2017, va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ care nu are efecte decizionale, cu recomandările care au fost făcute acolo care nu erau altceva decât a citate din Constituţie, din deciziile Curţii şi recomandările comisiei de la Veneţia, rămânând preşedintelui dreptul de a demara de a pune întrebarea şi responsabiliatea pentru această acţiune”.
Cei doi deţinuţi politici care l-au însoţit şi-au prezentat pe scurt povestea, ambii precizând că le-a fost refuzată eliberarea înainte de termen de către Augustin Lazăr.
„I-am cerut preşedintelui revocarea lui Lazăr. A spus că o să vadă", a declarat Ioan Muntean, fost deţinut politic la Penitenciarul Aiud.
La finalul declaraţiei de presă, Nicolicea a prezentat cele două întrebări pe care deţinuţi politici le-ar fi sugerat preşedintelui: ”Fraţi români, este moral,legal şi constituţional, ca la 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă anti-comunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcţii înalte de conducere foti torţionari?” şi ”E normal ca la 30 de ani de la 30 de ani după căderea regimului opresiv, foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?”.
Delegaţia PSD la întâlnirea cu preşedintele a fost formată din Eugen Nicolicea şi deţinuţii politic Marin Iancu şi Ioan Muntean.