Premierul Nicolae Ciucă a declarat că după ce Parlamentul va aproba noile legi ale justiţiei, acest lucru fiind aşteptat în cursul acestei luni, în luna noiembrie autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la un raport pozitiv pentru ridicarea MCV din partea Comisiei Europene.
Șeful guvernului a fost întrebat când se aşteaptă ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie ridicat în cazul României, având în vedere că aceasta ar fi una din condiţiile cheie pentru intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Mai întâi de toate trebuie ca legile justiţiei să fie adoptate în Parlament. Urmează ca în Senat, avem aici prezentă pe doamna preşedinte al Senatului. Săptămâna viitoare sperăm ca întreg procesul să fie finalizat. Avem această coordonare permanentă cu Comisia şi sunt convins că odată ce vom aproba şi vor fi promulgate legile justiţiei putem ca în luna noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV-ului”, a declarat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă, după vizita efectuată la Platforma Industrială Dacia de la Mioveni.
Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.
Criteriile de referință pentru România se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea corupției.
Editor : M.D.B.