Nereguli la vot. MAI a sesizat STS privind posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de votare

Data actualizării: Data publicării:
operator tableta sectie vot alegeri - inquam ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că, în primele şase ore de la deschiderea secţiilor de votare, au fost înregistrate 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni care au legătură cu procesul de votare. Au fost aplicate 11 sancţiuni şi sunt în cercetare şase posibile fapte penale. De asemenea, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu, dar majoritatea nu s-au confirmat. Reprezentanţii Sistemului de Telecomunicaţii Speciale au fost sesizați pentru a lua măsuri.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunţat, că, în primele şase ore de la începerea procesului de vot, s-au făcut cercetări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni sau contravenţii care au legătură cu procesul de votare. 23 dintre acestea nu au fost confirmate.

„O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la faţa locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidenţiază posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare de către operatorii acestora”, a spus Monica Dajbog, potrivit News.ro.

Dajbog a precizat că MAI a transmis către STS o corespondenţă în care sesizează această situaţie de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate şi opţiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

„MAI a solicitat STS să revină şi să atenţioneze operatorii din secţii asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situaţii pot genera percepţii false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenţei generate de aplicaţie şi prezentată public pentru cele două scrutine electorale”, a mai explicat Dajbog.

Potrivit acesteia, efectivele MAI au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, respectiv 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 2.900 lei.

În prezent, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la 6 infracţiuni.

Fapte cercetate de poliţiştii din întreaga ţară:

- În judeţul Dolj, un cetăţean a semnalat la numărul unic de urgenţă 112, faptul că într-o cabină de vot ar fi intrat două persoane în acelaşi timp. Fapta sesizată nu a fost confirmată, iar persoana care a semnalat a fost amendată cu 200 de lei.

- În comuna Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa, o persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că fapta sesizată nu se confirmă.

- Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

- În Municipiul Târgovişte, a fost depusă o sesizare potrivit căreia un cetăţean nu ar fi fost lăsat de preşedintele secţiei de votare să-şi exercite dreptul la vot. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. Pentru aceeaşi infracţiune se fac cercetări şi într-un caz similar din Braşov.

- În judeţele Dâmboviţa şi Vrancea, s-au întocmit două dosare penale pentru furt după ce alegătorii au plecat din secţiile de votare cu ştampilele cu menţiunea VOTAT. Ştampilele au fost recuperate. Tot în Vrancea, trei barmani au fost sancţionaţi pentru că au vândut băuturi alcoolice în zona secţiilor de votare.

- În municipiul Zalău, se fac cercetări după ce membrii biroului electoral al unei secţii de votare au plecat cu urna specială fără a fi însoţiţi de pază, aşa cum prevede legea.

- Primarul unei localităţi din Dolj a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice în faţa secţiei de votare.

- Preşedintele unei secţii de votare din Teleorman a sesizat faptul că ar fi fost ameninţat de un membru ale secţiei, însă fapta nu s-a confirmat.

- Procesul de vot în Penitenciarul Jilava a fost întrerupt temporar pentru a verifica încă o dată dacă faţă de persoanele care şi-au exprimat intenţia de a vota, au fost emise sau nu hotărâri judecătoreşti definitive de interzicere a exercitării drepturilor electorale.

- În Tulcea, poliţiştii au efectuat cercetări cu privire la o sesizare din care reieşea că, la o secţie de votare, alegătorii sunt sfătuiţi cum să voteze. Fapta nu a fost confirmată. O sesizare similară a fost înregistrată şi în Brăila, dar în acest caz cercetările continuă.

- În Brăila şi în Bucureşti, se face cercetări după ce doi alegători au reclamat că ar fi primit buletine deja ştampilate.

- Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au fost sesizaţi de către preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că doi tineri i-au spus că li s-ar fi oferit bani pentru a vota.

- În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor. În timpul audierii, tinerii au susţinut că a fost vorba de fapt de o glumă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri