Negocierile între PSD și PNL pentru alegeri, aruncate în aer. PSD a pus condiția ca Ciolacu să fie candidatul unic pentru Cotroceni

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
ciuca si ciolacu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Coaliția lui Nicu și Marcel stă să se rupă. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Coaliția PSD PNL a încheiat negocierile de luni seara pentru calendarul alegerilor cu un eșec răsunător. Liderii celor două partide nu au reușit să cadă de acord nici măcar pe comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în data de 9 iunie, din cauză că Ciucă și Ciolacu pun drept condiție sine qua non pentru orice discuție ca cele două partide să aibă candidat unic la prezidențiale, și fiecare dintre ei cere ca el să fie acesta. 

Liderii PSD au dorit să se stabilească de acum tot calendarul pentru alegeri și să se anunțe liste comune și candidați comuni PNL-PSD pentru toate rândurile de alegeri, lucru considerat inacceptabil de către liberali. PNL a cerut să se anunțe un eventual candidat comun după alegerile locale, până atunci fiecare fiecare partid susținându-și președintele. 

Problema PNL este că o decizie privind comasarea mai poate fi luată până cel târziu marți și social-democrații îi bagă practic în corzi cu termenul limită legal pentru stabilirea calendarului electoral. 

Discuțiile s-au dus în jurul scenariului formării unei alianțe electorale PNL - PSD înregistrate la tribunal, cu siglă proprie și candidați comuni la toate alegerile, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Adică un nou USL. Cei care își doresc alianța electorală sunt social-democrații, care au cerut să se stabilească de astăzi tot calendarul de alegeri, înființarea alianței electorale PSD-PNL, și stabilirea candidatului unic la prezidențiale. 

Doar că cei de la PNL au venit cu condiții pe care liderii PSD le-au refuzat. Nicolae Ciucă a spus, chiar înaintea ședinței de negocieri desfășurată la Palatul Victoria, că el trebuie să fie obligatoriu candidatul la prezidențiale, pentru că PNL nu poate să renunțe la acest lucru. În schimbul sprijinului PSD, liberalii ar fi fost dispuși să ofere funcția de prim-ministru, care după alegeri ar fi urmat să revină PSD, funcția de Primar al Bucureștiului, funcția de Comisar European care va reveni României, și șefia uneia dintre camerele Parlamentului. 

Liderii PSD susțin însă că au deja aceste funcții, inclusiv pe cea de primar General, pentru că Gabriela Firea este prima plasată în sondajele de opinie, la mare distanță de candidatul PNL, Sebastian Burduja, iar funcția de Comisar European este ocupată la propunerea premierului, adică a lui Marcel Ciolacu. 

Totodată, în scenariul în care s-ar fi realizat alianța electorală PNL-PSD, cei de la PNL ar fi dorit ca după locale să se calculeze ponderea, adică puterea unuia dintre cele două partide în interiorul alianței, adunându-se numărul de voturi obținute de primarii și consilierii fiecăruia, ceea ce a fost considerat de neacceptat de către PSD, deoarece primarii PNL din Ardeal au localități cu populație mai mare decât cei de la PSD și ar fi făcut ca PNL să poată revendica pe listele comune la parlamentare un număr mai mare de candidați. 

Pesediștii cer și ei ca Marcel Ciolacu să fie candidatul unic la prezidențiale. Lucru refuzat categoric de liberali. Aceștia ar fi invocat, potrivit surselor Digi24.ro, decizia de la Sinaia, conform căreia PNL trebuie să meargă singur la alegeri, cu sloganul „prin noi înșine”, și că partidul nu își poate pierde identitatea liberală prin asocierea cu social-democrații.

”Nu ne punem blazonul pe pufoaică”, au explicat surse liberale, după ședința Coaliției. 

În cadrul ședinței de la Palatul Victoria s-a discutat ca la alegerile locale la Satu Mare, Mureș, Brașov, Timișoara și la sectoarele 1 și 2 din București PSD și PNL să aibă candidați comuni la primării, dar nici în această privință nu s-a ajuns la un acord. 

Oficial, negocierile vor fi reluate vineri, însă, liderii Coaliției consultați de Digi24.ro au fost de părere că nu se va mai putea ajunge la niciun acord privind comasarea alegerilor și nici în privința unei alianțe electorale. 

Dacă eșecul va fi total, alegerile se vor desfășura la termen, separat, localele în toamnă și prezidențialele și parlamentarele aproape de iarnă. 

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro, anterior ședinței de Coaliție, că liberalii, dacă li se refuză condițiile, pot să formeze după alegeri un guvern de dreapta, cu USR, PMP, Forța Dreptei și UDMR.

La începutul lunii martie expiră termenul legal până la care s-ar putea decide, cu acte în regulă, comasarea alegerilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
DÍGI devine o forță în România. Reușita gigantului telecom pe piața din țara noastră părea imposibilă până nu...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
fsb
Un adolescent din Rusia a fost arestat pentru sabotaj în favoarea Ucrainei
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Scena din „Gladiator 2”, tăiată la montaj. Denzel Washington: „Cred că nu erau încă pregătiţi pentru asta”
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului