Președintele PNL a anunțat paşii care urmează în privinţa moţiunii de cenzură pe care liberalii o vor depune împotriva Guvernului Tudose, după modificarea Codului fiscal prin ordonanţă de urgenţă.
"Am desemnat o echipă de redactare a textului moțiunii de cenzură. Voi prezenta în Biroul Executiv luni proiectul textului moțiunii de cenzură. De asemenea, în Biroul Executiv de luni vom stabili echipa de negociere care va fi mandatată să poarte negocieri cu toate grupurile parlamentare și cu parlamentarii afiliați, mai mult sau mai puțin afiliați. Vom stabili o comisie de organizare a tuturor acțiunilor de protest pe care le vom face împotriva acestei harababuri fiscale, încă nedeclanșate pentru că nu a fost publicată Ordonanța de Urgență. (...) Obiectivul nostru este să depunem săptămâna viitoare moțiunea de cenzură", a afirmat Orban, la Parlament, citat de Agerpres.
Liderul PNL a mai arătat că vor exista suficiente semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură.
"Pe lângă discuțiile politice pe care le vom avea la nivelul fiecărui grup parlamentar vom avea discuții individuale cu fiecare parlamentar, în special cu parlamentarii din zona care asigură majoritatea parlamentară. De asemenea, vom declanșa o campanie la nivelul societății pentru ca cetățenii care sunt afectați negativ de prevederile acestei ordonanțe să le ceară parlamentarilor pe care i-au ales sau care îi reprezintă în circumscripțiile parlamentare să voteze pentru căderea acestui Guvern care distruge economia românească", a afirmat Ludovic Orban.
Liberalul susţine că principala critică a Guvernului în moțiunea de cenzură vizează Ordonanțele pe măsurile fiscale.
"Vom include și elementele cele mai importante ale moțiunilor pe care le-am depus pe transporturi, justiție, energie — moțiune pe care încă nu am putut să o dezbatem pentru că ne aflăm în situația în care majoritatea respinge în mod abuziv depunerea moțiunii pe energie, care este o moțiune extrem de importantă fiindcă ea trage un semnal de alarmă că sistemul energetic național este în pericol și că este posibil ca iarna asta să crească prețurile exploziv, să avem grave crize în alimentare atât cu energie electrică, cât și cu gaz. Tragem un semnal de alarmă că se mărește nepermis de mult dependența României de gazul rusesc. (...) Și în educație este un dezastru de neimaginat, în domeniul sănătății spitalele sunt subfinanțate, iar în momentul de față a devenit o adevărată aventură să fii internat într-un spital și nu se poate asigura nici măcar calitatea serviciilor de bază din cauza lipsei cronice de finanțare. Vom include și principalele aspecte și cele mai grave disfuncționalități create de acest Guvern", a adăugat Orban.
El a precizat că în moțiunea de cenzură vor fi incluse și critici legate de starea dezastruoasă a infrastructurii de transport.
Întrebat ce va oferi PNL parlamentarilor în schimbul votului la moțiunea de cenzură, președintele liberalilor a răspuns că "le este oferită ocazia de a-și respecta alegătorii și de a lua decizii care sunt conforme cu nevoile și interesele cetățenilor care i-au trimis în Parlament".
Orban a reiterat că în cazul în care moțiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament președintele PNL trebuie să fie propunerea de premier a liberalilor.
"Asta este cutuma în toate țările democratice", a afirmat el.
De asemenea, președintele PNL a indicat că liberalii vor organiza proteste împotriva măsurilor adoptate de Guvern, arătând că va fi stabilit un calendar al acestora.
"Noi vom organiza propriile noastre manifestări, dar poate exista o coordonare astfel încât să creștem amplitudinea, să arătăm opoziția puternică ce există în societate față de această improvizație fiscală, care nu are sens și care afectează grav foarte multe categorii", a arătat Orban.