Monica Macovei despre începuturile luptei anticorupție
Data actualizării: Data publicării:
Într-un interviu acordat jurnalistei Ramona Ursu, europarlamentarul Monica Macovei prezintă detalii interesante despre debutul luptei anticorupție în România, despre înființarea DNA și despre cum liderii politici ai vremii, unii dintre ei aflați și astăzi în poziții importante, au acceptat acest lucru doar pentru ca aderarea la UE să se producă la 1 ianuarie 2007. A doua zi după aderare, au trecut la ajustarea legislației pentru satisfacerea unor interese personale și de grup.
Fostul ministru al Justiției susține că nici un membru din Guvern și din Parlament nu a crezut cu adevărat în instrumentul numit Direcția Națională Anticorupție și că înființarea acestuia a fost acceptată doar pentru a elimina „stegulețul roșu” privind lupta împotriva marii corupții politice și pentru ca România să poată intra în Uniunea Europeană.
„Când au început să lucreze, a fost primul șoc pentru Guvern. Primul dosar în care DNA a cercetat un politician de rang înalt a fost George Copos, viceprim-ministru în Guvernul Tăriceanu. A apărut în presă, într-o zi, că este chemat la DNA. Apoi, a urmat o ședință de Guvern, prima după ce s-a aflat această informație, în care toată lumea se uita la mine într-un mod total diferit decât până atunci. Nicio privire prietenoasă, dimpotrivă, era ceva între «te detest», «te urăsc» și «nu înțeleg».
Tăriceanu începe ședința de Guvern cam așa: «Monica, am crezut că ne ducem după Opoziție». Și îi spun: «Nu ne ducem după nimeni. Procurorii lucrează pe bază de probe, nu este vânătoare aici». Tăriceanu a început să înșire ce apăruse în presă referitor la tunurile din timpul Guvernul Năstase. I-am răspuns că eu înțeleg că am intrat într-un Guvern și într-o echipă care vor anticorupție și anchete imparțiale. Deci, indiferent din ce partid face parte cel anchetat. Acum s-a nimerit ca primul dosar al acestei noi instituții să fie cu un membru al acestui Guvern. Oricum, pot fi cinci la rând dintr-un partid sau altul, sau zece la rând, dar în timp se vor echilibra, pentru că, în România, există o corupție transpartinică, iar procurorii nu anchetează pe bază de algoritm politic, adică nu anchetează pe rând câte unul din fiecare partid, ci numai pe baza plângerilor și probelor, indiferent din ce partid face parte anchetatul. (...) Toată lumea de la masa de ședință s-a uitat urât la mine”, declară Monica Macovei.
Potrivit fostului ministru al Justiției, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, i-ar fi cerut să stabilească un „canal de comunicare” cu procurorii, „prin care el să afle primul când încep anchetele, inclusiv în faza actelor premergătoare”. „Nu veți avea acest canal de comunicare. Nici eu nu știu la ce lucrează DNA, nici dumneavoastră nu veți ști”, rememorează Macovei discuția cu premierul Tăriceanu.
„Se uita în gol (Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). Nu se aștepta la «Nu!». Copos țipa la mine, îmi amintesc că îmi spunea: «Nu mai vorbesc niciodată cu tine!».«Bine», i-am zis. Apoi mi-a întins peste masă un memoriu, spunându-mi să îl duc la DNA. I-am răspuns să îl ducă el, când își face apărarea”, mai arată Macovei.
Potrivit europarlamentarului, planul PSD-ALDE ar cuprinde acum, pe lângă schimbarea legislației, și înlăturarea lui Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi printr-un plan mai vechi: comasarea DNA cu DIICOT. „Plan pe care l-a avut și Călin Popescu Tăriceanu, în 2007. Ordonanța de Urgență era pregătită în Ministerul Justiției. Dar, a sunat telefonul de la Bruxelles, pentru că de abia intrasem în UE, și au oprit acel plan”, a declarat fostul ministru al Justiției.
De altfel, Macovei susține că, tot în 2007, imediat după aderare, Guvernul Tăriceanu a trecut la modificarea unora dintre legile adoptate în vederea aderării, în sensul îmblânzirii unor condiții.
Interviul complet cu europarlamentarul Monica Macovei poate fi citit AICI.