UPDATE Modificările la statutul magistratului, în dezbaterea plenului
Data actualizării: Data publicării:
Modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor intră miercuri în dezbatere și la votul plenului Camerei Deputaților.
Actualizare:Camera Deputaților a respins propunerea PNL de suspendare a ședinței plenului, precum și pe cea a USR de amânare a dezbaterilor asupra proiectelor referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor și modificării Legii ANI (Detalii aici).
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției a adoptat săptămâna trecut raport favorabil pentru proiectul de modificare a legii 303/2004.
Raportul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă și 8 abțineri.
Printre modificările votate săptămâna trecută în comisie se numără și aceea potrivit căreia judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei.
În situația în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menținut în funcție, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuții până la soluționarea definitivă a cauzei. Prevederile se aplică în mod corespunzător și în cazul în care față de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune și organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârșit fapta, se arată în amendamentul asumat de CSM — ALDE și USR, votat de parlamentari.
Senatorii și deputații au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraților va fi posibilă în funcție de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.
În prezent, judecătorii și procurorii trimiși în judecată erau suspendați de drept odată cu punerea în mișcare a urmăririi penale.
„Judecătorii pot fi numiți, la cererea motivată, în funcția de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcția de judecător la judecătorii, prin decret al președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege”, este un alt amendament adoptat de parlamentari.