Modificările aduse legilor Justiţiei provoacă îngrijorări în grupul ALDE Europa, partid din care face parte formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu. Într-un interviu acordat RFI, preşedintele acestui partid a declarat că modificările aruncă o îndoială asupra independenţei Justiţiei din România.
„Suntem îngrijoraţi de statul de drept. Sistemul judiciar ar trebui să fie independent, iar aceste legi nu ajută în acest sens. Vom cerceta cu atenţie aceste legi şi vom discuta despre acest lucru cu partenerii noştri din România. Eu nu cred că în acest moment România se află în situaţia Poloniei, dar de aceea monitorizăm şi dezbatem situaţia. Trebuie luate măsuri pentru ca sistemul să fie mai independent, nu mai puţin independent”, a declarat Johannes van Baalen.
El a anunţat că va veni anul viitor în România, ca să discute despre acest lucru cu ministrul Justiţiei şi cu preşedintele Senatului.
În tot acest timp, Călin Popescu Tăriceanu apără aceste modificări și spune că sunt necesare. Aseară, președintele Senatului a declarat că are anumite „nedumeriri” referitoare la scrisoarea comună a celor şapte misiuni diplomatice în România şi că aceasta ar putea fi „rezultatul unei insuficiente cunoaşteri” asupra conţinutului legilor privind funcţionarea Justiţiei.
Ieri, ambasadorii a șapte state UE și-au exprimat îngrijorarea legată de modificările aduse legilor Justiției în România. Avertismentul este semnat de ambasadorii țărilor: Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Finlanda.
Mai mult, în declarația sa de ieri, Tăriceanu îl contrazice pe șeful său de grup european - „aceste legi nu ajută în acest sens (ca sistemul judiciar să fie independent, n.red.)” - și susține că nu a existat niciun fel de prevedere care să afecteze independenţa justiţiei în legile dezbătute în ultima perioadă în Parlament.
Pe același subiect
ICCJ: 14 încălcări ale Constituției doar la Statutul magistraților
Kelemen Hunor: UDMR nu a negociat nimic cu PSD/Articolele nu afectează independenţa justiției
De la condamnatul Marian Ghiveciu la profesorul Tudorel Toader
Judecător: Directiva UE invocată de PSD-ALDE se referă „la cu totul alte aspecte”
Toader: Dacă Parlamentul nu transpune Directiva, Guvernul va adopta OUG. Premierul nu ar fi de acord