Întrebat cum i se par deciziile de marți în Parlament, când deputații au aprobat o serie de modificări ale Codului penal, printre care și scoatere lor și a președintelui din categoria funcționarilor publici, Cristian Tudor Popescu a răspuns: „Sunt dovada vie a prostiei, pentru că, chiar dacă vrei să te protejezi, în vederea comiterii de infracțiuni, nestingherit, trebuie să o faci cu o oarecare inteligență”.
„Sau poate e vorba de faptul că acești oameni trăiesc cumva în timpul de dinainte de 1989, în timpul anilor 80, în care clasa politică, să-i spunem, de atunci, în frunte cu Nicolae Ceaușescu, putea să fabrice și să aplice orice lege, oricât de aberantă, oricât de strâmbă, fără să poată fi sancționată, fără să poată fi trasă la răspundere de nimeni pentru că eram, nu-i așa, o țărișoară indepedentă, în vreme ce acum acești domni fac dovada faptului că nu conștientizează în ce organisme internaționale am intrat de bunăvoie și nesiliți de nimeni, pur și simplu acești oameni nu au conștiința faptului”, a argumentat jurnalistul.
Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, este justificată reacția reprezentanțelor diplomatice și a forurilor internaționale, din moment ce România a aderat la principiile pe care acestea se bazează, chiar dacă unii politicieni au invocat zilele acestea că România nu este o eclavă.
„Atunci, două cuvinte sunt de spus: prostie și inconștiență în ceea ce-i privește pe acești domni parlamentari”, a afirmat jurnalistul.
Întrebat dacă la baza acestui vot de aprobare crede că stă ignoranța sau un interes, Cristian Tudor Popescu a opinat că, în acest caz, foloasele obținute de parlamentari pentru ei și pentru aleși locali sunt evidente, cele de a a fi fost scutiți de acțiunea DNA, în ceea privește traficul de influență sau darea și luare de mită.
„Din moment ce folosul este atât de evident, e de greu de presupus că a fost vorba doar de o greșeală. Dar e posibil ca printre cei care au votat să fie unii chiar în necunoștință de cauză, să fie prostie pură acolo și întreaga operațiune să fie organizată de un grup mult mai conștient de ceea ce făcea. Ceea ce nu îi scuză pe cei din prima categorie pe care am menționat-o în niciun fel”, consideră jurnalistul.
„Traian Băsescu rânjește, ce să facă?”
Jurnalistul consideră că șeful statului valorifică din plin această minge ridicată la fileu.
„Traian Băsescu rânjește, ce să facă? Când ți se ridică o astfel de minge la fileu evident că o trimiți fix în dinții adversarului”, este de părere Cristian Tudor Popescu.
„Domnul Băsescu profită, firește, de situație, se află într-o luptă politică, aceea de a fi liderul necontestat al opoziției, după ce pleacă de la Controceni, iar ocazia pe care i-au oferit-o este excepțională. Dânsul procedează ca într-un joc de șah cu final standard: adversarul a făcut o greșeală și acum urmează o succesiune de mutări prin care este făcut mat”, consideră jurnalistul.
Este reparabilă această situație?
După părerea jurnalistului, greșeala făcută de parlamentari nu este reparabilă, pentru că denotă un mod de gândire periculos.
„După părerea mea nu (e reparabilă – n.r.), chiar dacă vor da înapoi, și vor da acum, faptul că există o asemenea mentalitate, faptul că în capul acestor oameni persistă încă modul asta de a gândi, „Putem!”, faptul că au putut concepe că poate să treacă așa ceva este deja un rău foarte mare în imagine, în ceea ce privește gradul de civilizație politică democratică din România”, a explicat jurnalistul.
„Și după părerea mea, chiar dacă vor da înapoi acum, acest obiectiv nu o să le dispară din cap. Nu au reușit acum și pe această cale, vor încerca din nou, pe altă cale, pentru că astea sunt mințile, așa sunt formatate mințile acestor oameni care fac orice în Parlament acolo numai să reprezinte nevoile, lipsurile, suferințele, problemele celor care i-au votat și i-au trimis în Parlament nu”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi modificarea Codului Penal care prevede scoaterea preşedintelui şi a parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici. Dacă modificarea intră în vigoare, aceştia nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA pentru anumite infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei, iar ANI nu-i va mai putea sancţiona pentru un eventual conflict de interese.