OUG 13, abrogată. Ce prevede noul document

Data actualizării: Data publicării:
Florin Iordache_parlament2_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi, convocate pentru ora 14:00, figurau abrogarea OUG 13/2017, dar  şi un memorandum cu temaAprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017”.

sedinta guvern grindeanu gov

ACTUALIZARE. Specialiştii atrag atenţia în privinţa unei posibile capcane în ordonanţa de urgenţă adoptată duminică, prin care Executivul a abrogat-o pe cea care aducea modificări Codului Penal. Printre articolele menite să readucă procedura penală la forma anterioară actului adoptat de guvern în seara de 31 ianuarie, s-a strecurat şi o prevedere contrară Constituției. Detalii, aici.

ACTUALIZARE. Ordonanța de abrogare a fost publicată în Monitorul Oficial.  În preambulul ordonanţei, este invocată, printre motivele abrogării, reacţia populaţiei care a manifestat în stradă.

Ordonanţa de abrogare vine cu mai multe prevederi. În primul rând, articolul I prevede abrogarea OUG 13 privind codurile penale în totalitatea ei. 

Cu toate acestea, având în vedere că OUG 13 conţine prevederi care intrau în vigoare odată cu emiterea (precum cea privind denunţul), dar şi unele care intrau în vigoare abia după 10 zile (precum cea privind abuzul în serviciu şi dezincriminarea neglijenţei în serviciu), a fost nevoie de precizări suplimentare.

Astfel, prin articolul I, care abrogă OUG 13, sunt eliminate prevederile privind pragul de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu şi cele privind dezincriminarea neglijenţei în serviciu - măsuri care nu au intrat încă în vigoare -, dar trebuiau eliminate şi modificările apărute deja în lege, precum cea privind denunţul.

Articolul II al OUG de abrogare conţine astfel prevederi exprese privind abrogarea din lege a modificărilor pe tema denunţului, fiind eliminat acel termen de maximum 6 luni pentru valabilitatea unui denunţ.

Guvernul adaugă însă două noi prevederi, care se referă la punerea în acord a unor decizii ale CCR. Astfel, se stabileşte că măsura controlului judiciar poate fi prelungită în etape de cel mult 60 de zile, fiind nevoie de noi decizii ale judecătorilor pentru prelungiri suplimentare. Se stabileşte, de asemenea, că acţiunea civilă, în caz de achitare sau întrerupere a acţiunii penale, rămâne nesoluţionată de instanţă.

ordonanta 1 ordonanta 2

Citiți și: 

Monica Macovei: Cum ar trebui să arate noua OUG a Guvernului Grindeanu. Fără ambiguități juridice, fără să ne păcălească

ACTUALIZARE. Suntem între doi pași. Deocamdată nu am văzut textul ordonanței de abrogare și nu sunt excluse surprize, surprize care ar putea veni nu neapărat din rea-voință, ci din prostie, spune la Digi24 Sorin Ioniță, de la Expert Forum. De ce nu fac public textul ordonanței, ca să-l putem analiza înainte de a merge la publicarea în Monitorul Oficial? se întreabă Sorin Ioniță.

ACTUALIZARE. Ședința de guvern s-a încheiat. Ordonanța OUG 13 a fost abrogată. Ordonanța de abrogare intră în vigoare odată cu publicarea în „Monitorul Oficial”.

Membrii Executivului au aprobat proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 care aducea modificări Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

A fost aprobat şi memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele şedinţelor de Guvern prin care au fost modificate Codurile în anul 2016 şi 2017.

Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicităţii stenogramele şedinţei din 18 mai 2016 când guvernul Cioloş a modificat cele două coduri şi a şedinţei în care guvernul Grindeanu a făcut acelaşi lucru pe 31 ianuarie.

În ceea ce-l priveşte pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat să-şi  facă o evaluare a activităţii şi a ministerului pe care îl conduce de la preluarea mandatului.

ACTUALIZARE.  Miniştrii au fost convocaţi în şedinţă de Guvern pentru duminică, la ora 14, pe ordinea de zi fiind abrogarea OUG 13/2017 şi un memorandum privind desecretizarea stenogramei şedinţei în care a fost adoptat acest act normatic, precum şi stenograma şedinţei din 18 mai 2016, când a fost adoptată OUG 18/2016, când au fost adoptate precedentele modificări ale legislaţiei penale de către guvernul Cioloş.

Biroul de presă de la Palatul Victoria a anunţat că şedinţa Executivului începe la ora 14:00.

Pe ordinea de zi figurează abrogarea OUG 13/2017 şi un memorandum cu tema „Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017”

ACTUALIZARE. Potrivit News.ro, executivul ia în calcul anularea OUG 13. E posibilă și o decizie privind plecarea lui Florin Iordache, ministrul justiției. Detalii, aici


Modificare OUG | Variantele Guvernului. Mingea trece în curtea Parlamentului

Guvernul este convocat astăzi la o şedinţă specială ca să desfiinţeze controversata ordonanţă ce schimbă codul penal. Ședința ar putea avea loc în jurul orei 14:00, deși încă nu a fost făcut un anunț oficial.

Premierul a făcut anunţul aseară, în a cincea zi la rând de proteste. A fost, de altfel, seara cu cei mai mulţi demonstranţi pe străzi: 330 de mii de oameni în toată ţara plus câteva mii de conaţionali în Europa. Cu toţii au sesizat însă şi faptul că puterea nu renunţă la modificări: vrea să facă o lege şi să o trimită Parlamentului la vot.

Tocmai de aceea, demonstranţii însă nu au încredere în promisiuni, iar protestatarii menţin chemarea la miting, pentru că discursul premierului nu a fost limpede.

Care este diferenţa dintre cei doi termeni între care premierul a pus virgulă când a vorbit despre ordonanţa contestată: abrogare şi prorograre?

Abrogarea înseamnă abolire, anulare, așadar prin abrogare, Guvernul renunță cu totul la art. I din această ordonanță ce modifică și Codul penal, și Codul de procedură penală. Este articolul ce conține toate prevederile legate de abuzul în serviciu și neglijența în serviciu.

Prorogarea înseamnă doar o amânare de intrare în vigoare – adică nu mai intră în vigoare la 10 februarie, ar putea pune guvernanții un alt termen la care să intre în vigoare.

Oricum, în ambele cazuri, premierul a dat de înțeles care sunt scenariile. În ambele cazuri, acest proiect de lege va ajunge la Parlament sub forma care este acum atât de contestată și va continua să fie dezbătut de parlamentari. PSD și ALDE au majoritate și-și pot impune în Parlament voința.

Sunt căi de atac, la Curtea Constituțională, dar dacă judecătorii spun că articolele nu au nicio problemă de constituționalitate, atunci nu se mai poate face nimic. Legea intră în vigoare, chiar dacă președintele mai are în plus posibilitatea de a retrimite legea în Parlament la reexaminare. Nu o poate face decât o singură dată, iar parlamentarii nu sunt obligați să ia în seamă observațiile președintelui. A doua oară, șeful statului va fi obligat să promulge legea.

Așadar, abrogarea ar fi cea mai rapidă cale de a renunța la acest articol, dar oricum vom avea apoi lungi dezbateri în Parlament, iar dacă articole care modifică Codurile vor trece de Parlament, nu prea se mai poate face nimic.

Citiți și:   Grindeanu: Vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea ordonanţei

Laura Ştefan: Mesajul premierului a fost extrem de confuz

 Expert anticorupţie: Prevederile penale care nu au intrat încă în vigoare pot fi abrogate

Judecător: Soluţia - o nouă OUG de abrogare a OUG 13 şi publicată în Monitor până în 10 februarie

ANALIZĂ: OUG, abrogare sau anulare? Ce a decis CCR în 1995 referitor la ordonanțe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...