După alegerile din 2012, PSD şi PNL deţineau şefia în aproape toate consiliile judeţene din ţară. Odată cu noile calcule politice, social-democraţii ar urma să piardă controlul în 15 judeţe: Cluj, Prahova, Buzău, Suceava, Alba, Bistriţa, Caraş-Severin, Giurgiu, Ilfov, Sălaj, Satu Mare, Tulcea, Hunedoara, Argeş şi Braşov. În acest ultim judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat deja că înţelegerile de la centru vor funcţiona şi în judeţ.
„Lucrurile merg bine, şi noi am votat această alianţă în delegaţia noastră permanentă, cu cvasi-unanimitate de voturi, 102 voturi pentru şi patru împotrivă. Din câte ştiu şi PDL-ul a votat ieri în unanimitate la nivel de Bucureşti această alianţă, fuziunea cu noi, deci nu sunt probleme negocierile la nivelul celor două partide”, a declarat Aristotel Căncescu (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
În aceste condiţii, PSD negociază intens, în toată ţara, cu PPDD.
„Bineînţeles că suntem nevoiţi să ne căutăm aliaţi. Este clar că există o alianţă mai mult sau mai puţin făţişă între cele două formaţiuni”, a spus Mihai Popa (PSD), vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov.
„La nivelul judeţului Argeş, PSD-PC-UNPR este minoritară, noi avem 16 consilieri. Dar nu ascund că la multe din hotărârile de consiliu pe care le-am votat am colaborat şi cu alte partide politice”, a susţinut Florin Tecău (PSD), preşedintele CJ Argeş.
„Va fi dificil pentru cele două partide şi PNL şi PDL să facă un proiect comun, dar este treaba lor”, a adăugat Cătălin Nechifor (PSD), preşedintele CJ Suceava.
„Deranjant este că foştii parteneri nu au avut tăria să vină să discutăm o întrerupere a colaborării pe care am avut-o pe mai multe paliere la nivelul judeţului Cluj”, a spus Ioan Oleleu, secretar executiv PSD Cluj şi vicepresedinte al CJ.
Dacă social-democraţii îi vor convinge pe consilierii PPDD să li se alăture, PSD va reuşi să-şi menţină şefia unor consilii pe care, altfel, le-ar fi pierdut.
Este vorba despre 16 judeţe şi despre Consiliul General al Capitalei.
La Vâlcea şi Iaşi va fi paritate, deci deciziile se vor lua foarte greu. Iar la Mehedinţi situaţia este incertă pentru că există consilieri PNL şi PDL care, de-a lungul timpului, nu au ţinut cont de deciziile partidului din care fac parte.
Trei judeţe sunt controlate de UDMR: Mureş, Harghita şi Covasna, iar la Sibiu, Forumul Democrat al Germanilor va avea ultimul cuvânt.