Mircea Geoană: Un public PSD invitat să voteze cu liberalul Crin Antonescu... cred că nu ar veni la vot

Data publicării:
geoana

Fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană, consideră că un public social-democrat invitat să îşi ofere sufragiul liberalilor reprezentaţi de Crin Antonescu ar fi demotivat să meargă la vot. „Eu cred că nu ar veni la vot, cei mai mulţi pur şi simplu ar spune că e o demotivare a electoratului”, a declarat Mircea Geoană duminică seară, la emisiunea Km 0 - Digi24.

Invitat în studio alături de jurnalistul Christian Mititelu, Mircea Geoană a dat exemplul celor două partide care o susţin pe Angela Merkel - Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială CDU/CSU -, care, în ultimele două zile de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Germania, ar fi trimis cinci milioane de scrisori către proprii alegători solicitându-le să nu mai voteze şi pentru aliaţii tradiţionali de până acum, Partidul Liberal (FDP).

Doamna Merkel, la ultimul miting din Berlin, şi la anunţul victoriei din Bavaria, de la Munchen, acum câteva zile, a spus: nu daţi votul liberalilor. Votul al doilea îl vreau tot către noi. Şi, într-un fel, liberal-democraţii sperau că CDU/CSU le va împrumuta nişte voturi, pentru că votul al doilea, cel de pe listă, ar fi putut să meargă eventual la ei (cum s-a întâmplat tradiţional). Nu, doamna Merkel a spus extrem de clar: vreau voturile pentru noi, din mai multe motive”, arată Mircea Geoană. Cancelarul german, consideră el, are o capacitate de adaptare la publicul german.

Prima explicaţie a acestui gest este puterea de negociere pe care o obţine Angela Merkel prin demersul ei: „Vroia să aibă un scor cât mai bun în eventualitatea în care ar fi trebuit să facă o mare coaliţie cu social-democraţii, şi atunci termenii de negociere trebuie să reflecte şi talia fiecărui partid într-o coaliţie”, explică fostul ministru de Externe.

Pe de altă parte, cred că nici publicul conservator din Germania nu s-a mobilizat la fel de mult. Dacă i-ai fi spus... Mie, dacă îmi spune cineva, să zic, unui public social-democrat din România: "ştii ce? Votează dumneata pentru PSD pe un asta şi dă un vot undeva pe la liberali, dă la domnul Antonescu încă un vot, că avem nevoie de voturi pentru ei", eu cred că nu ar veni la vot. Deci cei mai mulţi pur şi simplu ar spune că e o demotivare a electoratului”, consideră Mircea Geoană, care a ocupat fotoliul de lider al PSD.

În Germania, alegătorul acordă două voturi. Primul, pe sistem „câştigătorul ia totul”, îi este destinat reprezentantului circumscripţiei sale în Bundestag, camera inferioară a parlamentului de la Berlin. De obicei, în jur de jumătate din membrii camerei sunt aleşi după regula majorităţii. Al doilea vot se acordă partidului preferat, pe baza listelor, urmând ca astfel să fie determinată reprezentarea formaţiunilor în legislativ.

După ce rezultatul alegerilor este clar, preşedintele statului propune cancelarul care, în mod normal, este preşedintele partidului cu scorul câştigător la alegerile parlamentare. Bundestagul votează apoi propunerea preşedintelui şi alege cancelarul. Dacă nominalizarea preşedintelui nu este aprobată în camera inferioară a Parlamentului, Bundestagul poate alege propriul candidat.


Ella Moroiu



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
VIDEO Rusia și China se bat în avioane invizibile. Ținta: Supremația avionului F-35 de 100.000.000$
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
elon musk foto profimedia
De ce s-a enervat Elon Musk pe un oficial al NATO. „Tipii ca el cred că 1984 este un manual de instrucţiuni”
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...