Coaliţia de guvernare trebuie să ţină sub control şi departe de ochii publicului tensiunile din interior apărute odată cu manifestaţiile pentru salvarea Roşiei Montane, crede Mircea Geoană, fost preşedinte PSD. Roşia Montană este „un subiect care a excitat un nerv sensibil în mediile tinerilor intelectuali români”, iar mişcările de stradă care îl însoţesc sunt „un strigăt de nemulţumire cu privire la felul în care România a fost guvernată ani de zile”, subliniază fostul ministru de Externe, membru al partidului cu cea mai îndelungată prezenţă la conducerea României.
Fostul preşedinte social-democrat Mircea Geoană recunoaşte la Digi24, în emisiunea Km0, că s-a creat o tensiune la nivelul Uniunii Social Liberale pe fondul protestelor la adresa exploatării miniere cu cianură de la Roşia Montană. Tensiunea trebuie însă ţinută sub control de liderii politici, pentru ca ea să nu apară în plan public, consideră Mircea Geoană: „Cred că este foarte bine să fim foarte rezervaţi în a o aduce în plan public, pentru că orice vorbă spusă poate într-un alt context va fi mâine dimineaţă interpretată ca o critică.”
„Şi ca unul care a trăit într-o coaliţie şi a văzut cum se fac relaţiile personale şi relaţiile politice, cred că cel mai bun lucru în această perioadă este ca orice discuţie în contradictoriu să aibă loc în spatele uşilor închise, cum se face într-o coaliţie”, a ţinut să precizeze fostul preşedinte PSD.
Spre comparaţie, el dă exemplul documentului de asociere al puterii germane din fosta legislatură. „În Germania, un acord de coaliţie are undeva spre 400 de pagini. Am văzut cu ochii mei. Când a fost marea coaliţie între CDU şi SPD (social-democraţi) am văzut acordul în care până şi ultimul detaliu, ultima virguliţă de la viitorul proiect de lege, era undeva făcută. Deci atenţie mare, pentru că – azi o vorbă, mâine o vorbă – se creează o tensiune care riscă să afecteze calitatea guvernării”, a atras atenţia Geoană.
Întrebat de jurnalistul Christian Mititelu, prezent în studioul Digi24, dacă proiectul de exploatare de la Roşia Montană era prevăzut în acordul de coaliţie al Uniunii Social Liberale, politicianul spune că nu ştie. „Dar ştiu că o discuţie cu privire la relansarea mineritului în România a existat.”
Pe fondul mişcărilor sociale iniţiate de o clasă politică tăcută până astăzi, Mircea Geoană îşi manifestă admiraţia faţă de participanţi şi deopotrivă îngrijorarea faţă de efectele pe care le-ar resimţi conducerea:
„Ultimul lucru de care avem acum nevoie este o criză la nivelul majorităţii şi o afectare a calităţii guvernării. Nu neg şi sunt şi eu extrem de atent, (Roşia Montană) este un subiect care a excitat un nerv sensibil în mediile tinerilor intelectuali români, în mediile civice, în cele care nu sunt nepărat preocupate de protecţia mediului, ci şi de sănătatea corpului nostru social. (...)
Sunt tineri intelectuali care protestează şi împotriva Roşiei Montane, dar şi împotriva unei stări de fapt, a unei stări de lucruri din România.
Este un protest mai amplu şi complex, care depăşeşte Roşia Montană, un strigăt de nemulţumire cu privire la felul în care România a fost guvernată de ani de zile. Este un lucru real şi, cine nu îl vede, nu înţelege că e mai profund şi mai penetrant decât pare.”
Întrebat dacă este înclinat să aprobe proiectul, fostul ministru de Externe rămâne precaut: „Eu am fost foarte rezervat faţă de acest proiect, inclusiv în campania electorală din 2009. Rămân în continuare foarte rezervat cu privire la acest proiect.”
Ella Moroiu