„Este continuarea celui mai mare val de migrație, imigrație, depinde de cum te uiți, pe care Europa l-a avut de la Al Doilea Război Mondial, probabil. Din păcate, pe teren, în pofida acestui armistițiu precar care început să funcționeze în acest weekend în Siria, dacă ne uităm la harta Orientului Mijlociu, condițiile nu sunt modificate, mi-e teamă că vom avea încă un an cu peste un milion de refugiați bătând la ușile Europei. La uși închise ale Europei, aceasta este marea diferență față de perioada precedentă. Inițial, Germania (era) țara cea mai populată și cea mai generoasă din punctul de vedere al beneficiilor sociale. Doamna Merkel a trebuit ușor, ușor să își schimbe atitudinea. Au introdus cote, Schengen-ul este o amintire. Avem mai mult decât controale la frontieră, avem practic niște coridoare de trecere. Austria, de exemplu, nu acceptă mai mult de 80 de refugiați pe zi. Între timp țările europene încep să se arate unele pe altele cu degetul. Viktor Orban vrea să facă un referendum. Mi-este teamă că acest val va continua și dacă drumul balcanic, care ne-a ocolit până acum, este blocat, este probabil ca suprasarcina să deverseze și să ne trezim și pe la noi cu un număr mai mare de refugiați care să încerce să intre ilegal în România, ocolind ruta tradițională”, a spus Mircea Geoană la Digi24.
Liderul PSRO a precizat că România va conștientiza în curând că nu este la adăpost de această criză cu care se confruntă Europa.
„Cotele n-au funcționat, dacă ne uităm puțin în termen practici, România a preluat o mână de oameni. Sistemul nu funcționează, Europa pare să nu mai funcționeze. Unde te întorci e ceva gripat, la zona euro e ceva gripat, la Marea Britanie e ceva gripat, cu Grecia e ceva defect. Dacă ne uităm mai strategic la ce se întâmplă în Europa, cred că traversăm o perioadă de un uriaș risc. O Europă tot mai centrifugată, șovină, tot mai egoistă, tot mai puțin animată de un minim de ideal comun. Cum poți să ții împreună 28 de națiuni atât de diverse, dacă nu ai o brumă de ideal comun? Am senzația că cel mai prețios bun al nostru, care a fost ideea - poate iluzia - că putem crea un experiment al istoriei umanității diferit de cele precedente începe să se risipească. Și noi, în România, iluzia că suntem oarecum la adăpost de acest fel de crize cred că se va sfârși destul de curând și vom avea de înfruntat la granițele României cu tot mai mulți refugiați și trebuie să vedem dacă vom avea capacitatea să ne protejăm granițele”, a subliniat Mircea Geoană.